Na 90 dagen is meestal de reuk en smaak hersteld, toch houdt circa 5% langer reuk- en smaakverlies.
Na een COVID-19-infectie kan reuk- en smaakverlies optreden.
Uit een meta-analyse die gepubliceerd is in BMJ blijkt dat 75% van de patiënten met reukverlies, na 30 dagen het reukvermogen weer terug heeft en na 90 dagen is dit 90%. Voor het herstel van smaakverlies gelden vergelijkbare herstelperiodes.
Uit de resultaten blijkt ook dat bij respectievelijk 5,6% en 4,4% van de patiënten het zelfgerapporteerde reuk- en smaakverlies langdurig kan aanhouden. In absolute aantallen gaat het wereldwijd om miljoenen mensen. Verder kregen vrouwen minder snel hun reuk- en smaakvermogen terug, en ook mensen met ernstiger verlies of een verstopte neus deden er langer over.
Meer informatie over de verstoringen van de reuk en smaak door COVID-19 en de voedingsadviezen en de mogelijkheden om dit te herstellen met reuktraining, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|