Verstoorde reuk bij herstel reukverlies na corona

6 september 2021

Bijna de helft van de mensen die herstelt van reukverlies na een COVID-19 infectie, krijgt daarvoor een verstoorde reuk terug, blijkt uit nieuw onderzoek.

 

In de Volkskrant is vandaag een artikel verschenen over de onderzoeksresultaten van een grote internationale inventarisatie in 14 landen die als Preprint in MedRxiv is verschenen. In deze inventarisatie vroegen onderzoekers 1.468 patiŽnten bij wie corona gepaard ging met reukverlies, hoe het 11 maanden later met hen ging.

Bijna iedereen kon weer ruiken en proeven, alleen ongeveer de helft rapporteerden nog steeds een vervormde reuk (parosmie). Bovendien had van alle patiŽnten ongeveer een kwart fantosmie, een verwante reukstoornis waarbij men zich geuren inbeeldt. Zo ruikt men bijvoorbeeld een brandlucht of een rare chemische lucht, terwijl er niets te ruiken is.

Volgens de Nederlandse onderzoekster Sanne Boesveldt (Wageningen Universiteit) zijn dit forse aantallen. Wat er precies gebeurt, is nog onbekend. Een van de leidende theorieŽn is dat de vervormde geur in feite een teken is van herstel. Het geurcentrum heeft een tijdje niet gewerkt en moet nu weer opnieuw geuren herkennen en verbindingen leggen. Dat gaat gepaard met storingen en vervormingen.

Reuktraining kan helpen de reuk weer normaal te laten herstellen door de hersenen een handje te helpen door intensief, herhaald en bewust aan diverse geuren te ruiken.

Bronnen: Volkskrant / Medrxiv.org

 

 

Meer informatie over de verstoringen van de reuk en smaak door COVID-19 en de voedingsadviezen en de mogelijkheden om dit te herstellen met reuktraining, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.