Uit onderzoek blijkt dat de foliumzuurstatus in Engeland tussen 2008 en 2019 is gedaald. Vooral de dalende foliumzuurstatus van vrouwen in de vruchtbare leeftijd baart zorgen.
Uit het United Kingdom National Diet and Nutrition Survey Rolling Program (2008-2019) blijkt dat de foliumzuurstatus met 3% punten per jaar is gedaald.
Bij kinderen van 11-18 jaar kwam een foliumzuurdeficiëntie (< 305 nmol/l foliumzuur/l rode bloedcellen) het vaakst voor, namelijk bij 17% (in 2016-2019).
Bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd wordt uitgegaan van een hogere gewenste foliumzuurstatus omdat een foliumzuurstatus van ≥ 748 nmol/l foliumzuur/l rode bloedcellen het risico op neuraalbuisdefecten bij het kind verlaagt bij een zwangerschap.
In 2008 had 69% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd een foliumzuurstatus die lager ligt dan deze gewenste foliumzuurstatus. In 2019 was dit toegenomen tot 89%.
De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition.
Deze resultaten leiden opnieuw tot discussie in Engeland of graanproducten gevitamineerd moeten worden met foliumzuur.
In Engeland worden graanproducten nog niet gevitamineerd met foliumzuur. Ook in Nederland vindt geen vitaminering plaats. Dit in tegenstelling tot Amerika waar graanproducten wel worden verrijkt met foliumzuur.
Meer informatie over het belang van foliumzuur en het bepalen van de foliumzuurstatus, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|