Foliumzuurverrijking aan broodmeel om neuraalbuisdefecten te voorkomen

22 maart 2019

Moet in Nederland ook foliumzuur worden toegevoegd aan broodmeel? Of toch inzetten op betere foliumzuursuppletie aan zwangeren?

 

In Engeland wordt het toevoegen van foliumzuur aan broodmeel heroverwogen. Het besluit valt waarschijnlijk binnenkort. Met het toevoegen van foliumzuur aan broodmeel willen de Engelsen meer neuraalbuisdefecten bij kinderen voorkomen.

Voorheen werd het plan om foliumzuur aan broodmeel toe te voegen (net als in Nederland) afgewezen, omdat de veronderstelling was dat een teveel aan foliumzuur schadelijk was voor het zenuwstelsel. Onderzoekers benadrukken nu dat er geen enkel bewijs is dat foliumzuur schadelijk is en pleiten daarom voor afschaffing van de bovengrens van foliumzuur.

Landen die hun broodmeel al verrijken met foliumzuur rapporteren positieve resultaten. In 1998 werd in de VS gestart met het toevoegen van foliumzuur aan broodmeel. Nadien lieten verschillende onderzoeken zien dat het aantal neuraalbuisdefecten in dat land gedaald was van 3,78-5,15 naar 3,05-3,54 per 10.000 geboren kinderen. Canada volgde en daar daalde het aantal neuraalbuisdefecten van 15,8 naar 8,6 per 10.000 geboren kinderen. Inmiddels wordt foliumzuur in 81 landen toegevoegd aan broodmeel.

In Nederland adviseerde de Gezondheidsraad in 2008 om foliumzuur aan broodmeel toe te voegen. De inmiddels achterhaalde veronderstelling dat een teveel aan foliumzuur schadelijk is voor het zenuwstelsel, weerhield de minister van VWS Ab Klink er destijds van om dit advies te volgen. Daarnaast wilde hij de individuele keuzevrijheid van de burgers niet beperken, een reden waarom sommige andere landen er ook voor kiezen om hun voeding niet te verrijken met foliumzuur.

Het NTvG geeft aan dat mogelijk nu de discussie weer oplaait over foliumzuurtoevoeging in Nederland naar aanleiding van de berichten uit Engeland. Het blijft de vraag of wij het aantal neuraalbuisdefecten bij kinderen willen verminderen door het verrijken van voedingsmiddelen of door het verbeteren van de preconceptiezorg en de kennis over foliumzuursuppletie bij aanstaande moeders.

 

Meer informatie over het belang van foliumzuur in de preventie van neuraalbuisdefecten, zie e-book Alles over Foliumzuur.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.