Screening op Ondervoeding en Obesitas bij PatiŽnten (SCOOP)

25 oktober 2023

Onlangs is het SCOOP onderzoeksproject gestart; Screening op Ondervoeding en Obesitas bij PatiŽnten met COVID-19 en andere ziekten.

 

Meer dan 50% van de Nederlandse bevolking heeft overgewicht of obesitas Dit gaat gepaard met een verhoogd risico op COVID-19, kanker en andere chronische ziekten, en op een ongunstig beloop van ziekte. Daarbij heeft het merendeel van de patiŽnten met overgewicht aantoonbaar spiermassaverlies. Overgewicht en ondervoeding kunnen tegelijkertijd in 1 individu bestaan en elkaar beÔnvloeden.

In de klinische praktijk wordt het gelijktijdig bestaan van ondervoeding ťn overgewicht meestal over het hoofd gezien, omdat het hoge gewicht de ondervoeding maskeert.

Overgewicht en ondervoeding hebben een grote maatschappelijke impact en negatieve impact op de zorg. Een eenvoudige set van parameters om te screenen op het gelijktijdig voorkomen van overgewicht en ondervoeding bestaat nog niet.

In het SCOOP project zullen onderzoekers middels literatuuronderzoek en 9 databases (COVID-19 en kanker, meer dan 150.000 deelnemers) identificeren welke factoren met betrekking tot voedingstoestand geassocieerd zijn met een ongunstig beloop van ziekte. Vervolgens zal binnen SCOOP een screeningsinstrument ontwikkeld worden voor het herkennen van de combinatie van ondervoeding en overgewicht of obesitas. Dit zal bruikbaarheid en validiteit getest worden in een studie bij klinische en poliklinische patiŽnten. Het project loopt van 1 september 2023 tot 1 september 2025.

Het consortium SCOOP bundelt ervaring op het gebied van voedingsonderzoek , klinische praktijk en landelijke expertisecentra: Alliantie Voeding in de zorg, Amsterdam UMC, Erasmus MC, HAN University of Applied Sciences, Kenniscentrum Ondervoeding, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Wageningen University & Research en het Longfonds. ZonMw draagt zorg voor de financiering.

Bron: Kenniscentrum Ondervoeding

 

 

Voor meer informatie over de risicofactoren voor COVID-19, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.