Meer aandacht voor vitamine D en corona-virus

8 april 2020

Een goede vitamine-D-status is belangrijk om een COVID-19 infectie te voorkomen en de ernst van de luchtweginfectie te verminderen.

 

Vitamine D is van belang in de preventie van luchtweginfecties omdat vitamine D de aanmaak van antimicrobiŽle peptiden in de longen stimuleert.

Veel ouderen in Nederland hebben een te lage vitamine-D-status en gebruiken geen vitamine-D-suppletie terwijl de Nederlandse Gezondheidsraad dit wel adviseert.

Daarnaast hebben personen met obesitas een lage vitamine-D-status. Veel personen op de intensive care met het coronavirus hebben overgewicht/obesitas.

In het tijdschrift Nutrients is een artikel verschenen waarin gepleit wordt voor meer aandacht voor de vitamine-D-status in de bestrijding van het coronavirus.

Ook door onderzoekers van het TILDA onderzoeksteam (The Irish Longitudinal Study on Ageing) wordt gepleit voor meer aandacht voor vitamine-D-deficiŽnties bij ouderen en de vatbaarheid voor het coronavirus.

In de Irish Medical Journal zal deze maand een artikel verschijnen waarbij een optimalisatie van de vitamine-D-status wordt geadviseerd in de preventie van COVID-19 infecties.

Verder is meer aandacht nodig om ouderen nu meer te laten genieten van de zon omdat onder invloed van zonlicht vitamine D in de huid wordt aangemaakt.

 

Meer informatie over het belang van vitamine D in de bestrijding van luchtweginfecties en de risicogroepen voor een vitamine-D-deficiŽntie en de vitamine-D-suppletieadviezen, zie e-book Alles over Vitamine D.

 

Meer informatie over vitamine D in de preventie, behandeling en herstel van COVID-19, zie e-book COVID-19 voeding en leefstijl (verschijnt 1 december 2020)

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.