COVOED: voedingszorg bij COVID-19

12 april 2021

Bekijk de resultaten van het COVOED onderzoek naar voedingsklachten, de voedingstoestand en het risico op sarcopenie van COVID-19 patiënten tijdens en na ontslag uit het ziekenhuis.

 

De eerste resultaten van het Nederlandse COVOED onderzoek bij COVID-19 patiënten zijn online gepubliceerd in Clinical Nutrition ESPEN.

In dit artikel wordt een beschrijving gegeven van de voedingsklachten, de voedingstoestand en het risico op sarcopenie van COVID-19 patiënten (n=407) tijdens en na ontslag uit het ziekenhuis in de periode 27 april tot 31 december 2020.

 

Voedingsklachten

Een verminderde eetlust, een vol gevoel, benauwdheid, een veranderde smaak, smaakverlies en geurverlies kwamen het meest voor.

 

Voedingstoestand

Ondanks dat 67% een te hoog gewicht had, was 35% van de patiënten ondervoed bij opname in het ziekenhuis.

Eén op de 5 COVID-19 patiënten had ernstig acuut gewichtsverlies (> 5 kg) gedurende de ziekenhuisopname.

Gedurende ziekenhuisopname had 73% van de COVID-19 patiënten risico op sarcopenie.

Na ontslag uit het ziekenhuis kreeg slechts 29% diëtistische behandeling.

 

Infographic en YouTube

Bekijk de Infographic Voedingszorg bij COVID-19 is van belang in alle sectoren van zorg en de onderstaande video met de Onderzoeksresultaten van het COVOED onderzoek op YouTube.

Vroege herkenning en tijdige behandeling van ondervoeding en sarcopenie is essentieel bij patiënten met COVID-19.

 

 

 

Meer informatie over ondervoeding, overgewicht en sarcopenie bij COVID-19 patiënten zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.