COVOED: voedingszorg bij COVID-19

12 april 2021

Bekijk de resultaten van het COVOED onderzoek naar voedingsklachten, de voedingstoestand en het risico op sarcopenie van COVID-19 patiŽnten tijdens en na ontslag uit het ziekenhuis.

 

De eerste resultaten van het Nederlandse COVOED onderzoek bij COVID-19 patiŽnten zijn online gepubliceerd in Clinical Nutrition ESPEN.

In dit artikel wordt een beschrijving gegeven van de voedingsklachten, de voedingstoestand en het risico op sarcopenie van COVID-19 patiŽnten (n=407) tijdens en na ontslag uit het ziekenhuis in de periode 27 april tot 31 december 2020.

 

Voedingsklachten

Een verminderde eetlust, een vol gevoel, benauwdheid, een veranderde smaak, smaakverlies en geurverlies kwamen het meest voor.

In de onderstaande grafiek zijn de voedingsklachten van COVID-19 patiŽnten in het ziekenhuis weergegeven.

Voedingsklachten bij COVID-19 patiŽnten in het ziekenhuis (COVOED onderzoek)

Bronnen: Wierdsma N.J. 2021 / Infographic

 

Voedingstoestand

Ondanks dat 67% een te hoog gewicht had, was 35% van de patiŽnten ondervoed bij opname in het ziekenhuis.

Eťn op de 5 COVID-19 patiŽnten had ernstig acuut gewichtsverlies (> 5 kg) gedurende de ziekenhuisopname.

Gedurende ziekenhuisopname had 73% van de COVID-19 patiŽnten risico op sarcopenie.

Na ontslag uit het ziekenhuis kreeg slechts 29% diŽtistische behandeling.

 

Infographic en YouTube

Bekijk de Infographic Voedingszorg bij COVID-19 is van belang in alle sectoren van zorg en de onderstaande video met de Onderzoeksresultaten van het COVOED onderzoek op YouTube.

Vroege herkenning en tijdige behandeling van ondervoeding en sarcopenie is essentieel bij patiŽnten met COVID-19.

 

 

 

Meer informatie over ondervoeding, overgewicht en sarcopenie bij COVID-19 patiŽnten zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.