Oversterfte tijdens coronapandemie vooral bij mensen met overgewicht

2 oktober 2023

Er is een direct verband tussen overgewicht en oversterfte door corona, zo bevestigt het onderzoek door SEO Economisch Onderzoek.

 

De oversterfte tijdens de eerste 2 jaar van de Covid-19-pandemie vond voor 70-100% plaats onder mensen met overgewicht. Daarmee is overgewicht de meest bepalende leefstijlfactor voor de oversterfte: meer dan overmatig drankgebruik, (een voorgeschiedenis van) roken, onvoldoende beweging en eenzaamheid. Overgewicht is de enige leefstijlfactor die binnen alle subgroepen (onderverdeeld in leeftijd, geslacht, opleidingsniveau, herkomst en gezondheid) gerelateerd is aan hogere oversterfte. De relatie tussen overgewicht en oversterfte blijft duidelijk aanwezig, ongeacht bijvoorbeeld opleidingsniveau of gezondheid.

Tijdens de Covid-pandemie overleden in 2020 en 2021 meer mensen dan op basis van historische sterftecijfers werd verwacht. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek ging het in die periode om ongeveer 30.000 mensen. SEO Economisch Onderzoek onderzocht welke leefstijlfactoren hierin een rol speelden. Daarbij werd gekeken naar overgewicht, overmatig drankgebruik, (een voorgeschiedenis van) roken, onvoldoende beweging en eenzaamheid ťn naar combinaties van deze leefstijlfactoren.

Tussen de 57-84% van de oversterfte vond plaats onder mensen met een combinatie van overgewicht ťn (een voorgeschiedenis van) roken. Het gaat dus om 17.000 tot 25.000 van de 30.000 mensen. Dat is opmerkelijk omdat deze combinatie van leefstijlfactoren betrekking heeft op circa 30% van de bevolking. Het aandeel van deze groep in de oversterfte is dus ruim 2x zo groot als hun aandeel in de bevolking. Voor andere leefstijlfactoren is dat verschil veel minder groot: De oversterfte onder mensen die overmatige drinken komt overeen met hun aandeel in de bevolking.

Dit onderzoek levert inzicht in welke groepen kwetsbaar zijn. Zo kan er in een toekomstige pandemie bij gerichte vaccinatiecampagnes of de prioritering van effectieve vaccins bij schaarste rekening gehouden worden met leefstijlfactoren. Het onderzoek wijst ook op het belang om mensen met een stapeling van ongezonde leefstijlfactoren Ė in het bijzonder overgewicht en roken Ė te prioriteren, als het beleidsdoel is om sterfte te voorkomen.

Voor meer informatie zie:

 

Bron: SEO economisch onderzoek

 

 

Voor meer informatie over de risicofactoren voor COVID-19, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.