Magere zuivel mogelijk gunstig bij dikkedarmkanker

14 augustus 2023

Een voeding met magere en halfvolle zuivelproducten vergroot mogelijk de overlevingskans van patiënten met colorectaalkanker.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) onder ruim 1.800 patiënten.

Mensen met colorectaalkanker (dikkedarmkanker) hebben mogelijk baat bij een voeding met magere en halfvolle varianten van melk, yoghurt en kwark. De consumptie van zuivelproducten met weinig vet hangt samen met een grotere overlevingskans van patiënten, terwijl de consumptie van volle zuivelproducten juist samenhangt met een kleinere kans.

Hoe magere zuivelproducten het ziekteverloop van colorectaalkanker verbeteren, weten onderzoekers nog niet. Wel opperen ze dat calcium in zuivel en bacteriën in gefermenteerde zuivelproducten een rol zouden kunnen spelen.

Toch bieden de resultaten waardevolle informatie voor artsen en diëtisten om toe te werken naar gerichte voedingsadviezen voor mensen met colorectaalkanker. 'Mensen met colorectaalkanker krijgen nu nog het advies de algemene kankerpreventierichtlijnen te volgen, omdat er voor hen nog geen specifieke voedingsrichtlijnen bestaan', zegt Anne-Sophie van Lanen, eerste auteur van de publicatie. Dit onderzoek kan daar verandering in brengen.

Maar voordat het zover is, moeten de onderzoeksresultaten nog bevestigd worden door andere onderzoeken. Tijdens de studie zochten Van Lanen en haar collega's naar patronen tussen zuivelinname en het ziekteverloop. 'Dit type onderzoek is heel waardevol omdat er nog weinig andere studies zijn uitgevoerd. Maar dit betekent ook dat mensen zelf moeten inschatten en aan ons doorgeven wat ze eten, en dat kan best lastig zijn', zegt Van Lanen. In de toekomst willen de Wageningse onderzoekers graag toewerken naar op maat gemaakte adviezen voor mensen met colorectaalkanker, en onderzoeken of voedingsadvies over zuivel bij iedereen even belangrijk is, of dat bepaalde groepen mensen er meer baat bij hebben dan andere.

Dit is niet het eerste onderzoek naar de invloed van zuivelproducten op het ziekteverloop van colorectaalkanker. Eerder onderzoek toonde aan dat mensen die veel of juist weinig zuivel aten, een vergelijkbaar ziekteverloop hadden. 'Maar veel van die onderzoeken gooiden alle zuivelproducten op een hoop', vertelt Van Lanen. 'Wij maken onderscheid tussen zuivelproducten met veel of juist weinig vet.' Dat blijkt dus wel degelijk uit te maken.

De onderzoekers publiceerden deze resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift European Journal of Nutrition.

Bron: WUR

 

 

Meer informatie over de rol van calcium, vitamine D en riboflavine (vitamine B2) in de bescherming van colorectaalkanker, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.