Vitamine B2 blijkt goed voor darmflora

5 maart 2015

De dagelijkse inname van een pilletje vitamine B2 (riboflavine) kan helpen om de darmflora van patiŽnten met een chronische darmontsteking weer in balans te brengen.

 

Het dagelijks innemen van een pilletje vitamine B2 (riboflavine) draagt bij aan een verhoging van de hoeveelheid Faecalibacterium prausnitzii, een darmbacterie die ziekteverwekkers verdrijft en de groei van goede bacteriŽn stimuleert. Dat ontdekte Mehdi Sadaghian Sadabad in zijn promotieonderzoek, dat erop gericht was om therapieŽn te vinden voor patiŽnten met chronische darmontsteking. Hij promoveert 11 maart in Groningen op zijn proefschrift Interaction between the gut and its microbiota in inflammatory bowel disease.

Onze darmen bevatten een grote verscheidenheid aan micro-organismen (microbiota) die belangrijk zijn voor het verteren van voedsel en de ontwikkeling van een goed immuunsysteem. Bij patiŽnten met een chronische darmontsteking (zoals de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa) is de microbiŽle samenstelling Ďuit balansí. De darmen van deze patiŽnten bevatten in verhouding te veel ziekteverwekkers. Om te zien wat precies het verschil is in microbiota van mensen met en zonder chronische darmontsteking, vergeleek Mehdi de verhouding tussen verschillende darmbacteriŽn in de ontlasting van beide groepen.

De promovendus ontdekte dat er maar liefst drie subgroepen bestaan van de darmbacterie F. prausnitzii. Iedere subgroep komt op een andere plek in de ontlasting voor en verdrijft daar bepaalde ziekteverwekkers of helpt de groei van goede bacteriŽn te stimuleren. Mehdi concludeert ook dat de hoeveelheid van deze darmbacterie kan worden verhoogd door dagelijks vitamine B2 te slikken. Bepaalde erfelijke factoren (variaties in het ATG16L1 gen), zo ontdekte Mehdi verder, leiden tot een toename van ziekteverwekkers in de ontstoken darm van patiŽnten met de ziekte van Crohn. Deze en andere resultaten van het onderzoek kunnen helpen om de microbiota van patiŽnten met chronische darmontsteking weer in balans te brengen, met voedingssupplementen of medicijnen.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

Meer informatie over riboflavine en inflammatoire darmziekten, zie e-book Alles over Riboflavine.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.