Hoge erythritolgehaltes in het bloed leiden tot veranderingen in de bloedplaatjes en verhogen daardoor het tromboserisico.
Kunstmatige zoetstoffen worden wereldwijd gebruikt om de suiker- en energie-inname te verlagen. Regelgevende instanties beschouwen kunstmatige zoetstoffen als veilig, maar over de langetermijneffecten is vaak weinig bekend.
Erythritol is een veelgebruikte kunstmatige zoetstof (E968) en valt onder de suikeralcoholen. Lage hoeveelheden van deze stof komen voor in fruit en groenten. Ook worden in lichaamscellen kleine hoeveelheden erythritol aangemaakt in het normale metabolisme.
Als erythritol als kunstmatige zoetstof wordt gebruikt, wordt het gebruikt in 1.000x hogere hoeveelheden dan dat het van nature in voeding voorkomt.
Uit onderzoek blijkt dat personen met hoge erythritolgehaltes in het bloed, een 25% hoger risico hebben om binnen 3 jaar een cardiovasculair event te ontwikkelen (hartaanval en/of CVA) in vergelijking met personen met lage erythritolgehaltes in het bloed.
Als een drank met erythritol wordt gedronken, blijven de erythritolgehaltes in het bloed gedurende een aantal dagen 1.000x hoger dan normaal. Dit kan leiden tot veranderingen in de bloedplaatjes in het bloed waardoor het risico op de vorming van bloedproppen toeneemt.
De onderzoekers geven aan dat meer onderzoek nodig is vooral bij groepen waaraan vaak zoetstoffen worden aangeraden (zoals patiënten met diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten en een verminderde nierfunctie), vooral omdat deze groepen juist een verhoogd tromboserisico hebben.
Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine.
Kunstmatige zoetstoffen kunnen ook andere negatieve effecten hebben. Voor meer informatie zie:
Gerelateerd nieuws:
| Bronnen | 
 |