Kunstmatige zoetstoffen kunnen de glucosestofwisseling veranderen, waardoor mogelijk het risico op diabetes toeneemt.
Uit dierexperimenteel onderzoek gepubliceerd in Nature blijkt dat drinkwater met kunstmatige zoetstoffen zoals sacharine, sucralose en aspartaam tot hogere bloedglucosewaarden leiden dan drinkwater met suiker.
Volgens de wetenschappers komt dit doordat kunstmatige zoetstoffen de samenstelling van de darmflora wijzigt. Hiervoor hebben zij bij 400 personen de darmflora onderzocht en bekeken welk effecten het gebruik van kunstmatige zoetstoffen heeft.
Tot slot gaven de onderzoekers 7 vrijwilligers die normaal nooit zoetstoffen gebruikten, een week lang wel kunstmatige zoetstoffen (maximaal toegestane hoeveelheid sacharine). Bij 4 van de 7 personen leidde dat tot een stijging van het bloedglucosegehalte. Vervolgonderzoek moet uitwijzen waarom sommige personen wel gevoelig zijn voor dit effect van kunstmatige zoetstoffen en anderen niet.
De vraag is of je nu al direct conclusies aan dit onderzoek moet verbinden. Hiervoor is het echter nog te vroeg en er is meer onderzoek nodig. Toch lijkt het verstandig voor personen met een verhoogde risico op diabetes, om light producten met mate te gebruiken en bij voorkeur water te drinken in plaats van light frisdranken.
Meer informatie over adviezen die nuttig kunnen zijn in de preventie van type-2-diabetes, zie e-book Diabetes type 2; voedingsstatus in de preventie en behandeling van diabetes type 2.
| Bronnen |
|