Verantwoord afvallen met behoud van spierkracht

11 januari 2022

De inname van voldoende eiwit in combinatie met krachttraining is van belang voor het verantwoord afvallen van ouderen met obesitas.

 

Amely Verreijen promoveert op 12 januari op het optimaliseren van de behandeling van ouderen met obesitas met haar proefschrift Treatment of obesity in older adults aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

De promotie is morgen live te volgen.

 

Hoe ouderen met obesitas verantwoord kunnen afvallen

Zorgprofessionals zijn vaak terughoudend om gewichtsverlies bij ouderen met obesitas aan te bevelen vanwege mogelijke risicoís, zoals een verlies aan spiermassa en botmineraaldichtheid. Uit onderzoek van voedingswetenschapper Amely Verreijen blijkt dat deze risico's beperkt kunnen worden door de inname van voldoende eiwit in combinatie met krachttraining. Op deze manier kunnen ouderen met ernstig overgewicht op een verantwoorde wijze afvallen.

 

Voordelen gewichtsverlies

In westerse landen neemt het aantal ouderen met obesitas toe. Zo hebben in Nederland ongeveer een miljoen ouderen ernstig overgewicht. 'Gewichtsverlies bij ouderen met overgewicht heeft veel positieve effecten: een verminderd risico op chronische ziekten, een verbetering van het lichamelijke functioneren en een lagere sterftekans', vertelt Verreijen. Vanwege de vele gezondheidsvoordelen van gewichtsverlies bij ouderen met obesitas, onderzocht Verreijen hoe de risico's die daarmee samenhangen beperkt kunnen worden. Hiermee kan de behandeling van obesitas bij ouderen worden geoptimaliseerd.

 

Voldoende eiwit

'Tijdens studies hebben we ouderen laten afvallen op verschillende manieren: met of zonder eitwitrijk dieet, met of zonder wei-eiwit (met leucine en vitamine D) supplement en met of zonder training', vertelt Verreijen. Op basis van de onderzoeksresultaten, heeft Verreijen een aantal aanbevelingen voor de diŽtetiekpraktijk geformuleerd. Een belangrijke aanbeveling is dat ouderen met obesitas voldoende eiwit dienen te consumeren tijdens het afvallen om spiermassaverlies tegen te gaan. Zo rond de 1,0 Ė 1,2 g eiwit/kg lichaamsgewicht. Vooral het stimuleren van een hogere eiwitinname bij het ontbijt en de lunch zijn van belang. Ook een goede vitamine-D-status en aandacht voor niet een te lage energie-inname (circa -500 kcal minder dan de berekende energiebehoefte) zijn belangrijk.

 

Krachttraining

Naast het innemen van voldoende eiwit, dient gewichtsverlies bij ouderen altijd samen te gaan met krachttraining. 'Dat is essentieel om de spiermassa en botmineraaldichtheid zoveel mogelijk te behouden', vertelt Verreijen. Verreijen heeft ook bijgedragen aan een literatuuroverzicht over welke voedings- en trainingsstrategieŽn kunnen helpen om de spiermassa en spierfunctie bij ouderen met obesitas tijdens het afvallen te optimaliseren. 'Zo blijkt dat het toevoegen van cardiotraining kan helpen om het fysiek functioneren sterker te verbeteren dan met krachttraining alleen.'

Bron: Vrije Universiteit

 

 

Meer informatie over de voedings- en leefstijladviezen in de preventie en behandeling van obesitas, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.