Ouderen hebben baat bij krachttraining en extra eiwit

7 september 2020

Ouderen kunnen hun spiermassa en spierkracht en fysieke prestaties aanzienlijk verbeteren met krachttraining en voldoende eiwit in hun dagelijkse voeding.

 

Bij het ouder worden gaan spiermassa en -kracht achteruit en dat heeft impact op de mobiliteit en zelfstandigheid. De geschatte prevalentie van sarcopenie (verlies van spiermassa en spierkracht) onder 65-plussers neemt toe van 11-20% in 2016 naar 13-22% in 2045. Dat gaat ten koste van hun vitaliteit, kwaliteit van leven en zelfredzaamheid, waardoor ouderen minder lang thuis kunnen blijven wonen.

 

Te weinig beweging en te weinig eiwit

Lichaamsbeweging en voldoende eiwit in de voeding remmen het verlies aan spiermassa en -kracht. Maar van de 65-plussers in Nederland voldoet slechts 45% van de mannen en 36% van de vrouwen aan de beweegrichtlijnen (minimaal 2,5 uur per week matig intensief bewegen, zoals wandelen, fietsen, tuinieren en zwemmen), aldus de Leefstijlmonitor van het CBS. Veel van hen zijn bovendien niet bekend met het advies om 2x per week spier- en botversterkende oefeningen te doen. Daarbij komt dat veel ouderen (vooral tijdens ontbijt en lunch) te weinig eiwit binnenkrijgen.

 

ProMuscle: krachttraining en extra eiwit

Uit onderzoek blijkt dat krachttraining en extra eiwit leiden tot een toename van de spiermassa en spierkracht bij thuiswonende ouderen.

In het ProMuscle project bleek de samenwerking tussen gemeenten, fysiotherapeuten en diŽtisten effectief.

Het onderzoek is gepubliceerd in de JAMDA.

 

ProMuscle in de Praktijk

 

Bron: WUR

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.