NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 vernieuwd

30 november 2021

De NHG-Standaard Diabetes mellitus 2 is herzien en bevat een nieuw medicamenteus stappenplan voor zeerhoogrisicopatiŽnten.

 

Het advies is om bij deze patiŽnten eerder te starten met SGLT2-remmers en GLP1-receptoragonisten. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat deze bloedglucoseverlagende middelen voor een afname van het risico op hart- en vaatziekten zorgen.

 

ZeerhoogrisicopatiŽnten

Voor de definitie van zeerhoogrisicopatiŽnten is zoveel mogelijk aangesloten bij de omschrijving van die groep in de NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement. Het betreft:

  • mensen die al bekend zijn met een eerder doorgemaakte hart- of vaatziekte
  • mensen met enigszins gevorderde chronische nierschade
  • mensen met hartfalen

 

Nieuw stappenplan

De herziene NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 adviseert om voortaan bij zeerhoogrisicopatiŽnten met diabetes en een HbA1c van > 53 mmol/mol de medicamenteuze behandeling te starten met een SGLT2-remmer. Als de patiŽnt een contra-indicatie heeft voor een SGLT2-remmer wordt uitgeweken naar een GLP1-receptoragonist.

 

Toevoeging van SGLT2-remmer of GLP1-receptoragonist aan bestaande medicatie

Behoort een patiŽnt tot (een van) de genoemde zeerhoogrisicopatiŽnten en is hij bekend met diabetes? Dan beveelt de standaard aan om een SGLT2-remmer (of bij contra-indicatie een GLP1-receptoragonist) toe te voegen aan de bestaande glucoseverlagende medicatie. Om hypoglykemie te voorkomen is het raadzaam bij een HbA1c < 64 mmol/mol de dosering sulfonylureumderivaten en insuline te minderen of te stoppen.

 

SGLT2-remmer en ketoacidose

Een SGLT2-remmer kan als bijwerking ketoacidose geven. Dit treedt met name op bij vasten, gastro-intestinale aandoeningen (zoals braken en diarree) en een laag-koolhydraat dieet.

De volgende contra-indicaties gelden voor het gebruik van een SGLT2-remmer: ernstige nierfunctiestoornis (eGFR < 30 ml/min./1,73 m2), alcoholisme, ondervoeding, intermitterend vasten, dieet met < 70 g koolhydraten/dag, dehydratie, actief voetulcus (voorzichtigheid bij voetulcus in verleden), recidiverende genitale mycotische infecties en terughoudendheid bij patiŽnten met een verhoogd risico op gevolgen door bloeddrukdaling (zoals duizeligheid en vallen).

Bron: NHG

 

Meer informatie over diabetesmedicatie en voedingsadviezen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.