Diabetische ketoacidose door SGLT2-remmers

9 november 2018

Bij vasten, gastro-intestinale aandoeningen of een laag-koolhydraat dieet is het belangrijk bedacht te zijn op deze bijwerking.

 

Natrium-glucose-cotransporter-2(SGLT2)-remmers (zoals dapagliflozine, canagliflozine en empagliflozine) zijn een relatief nieuwe klasse van orale bloedglucoseverlagende middelen die in de tweede lijn voorgeschreven kunnen worden aan patiŽnten met type-2-diabetes.

SGLT2-remmers blokkeren de reabsorptie van glucose in de nieren, waardoor de glucose-uitscheiding via de urine toeneemt en de glucoseconcentratie in het bloed daalt.

Euglykemische diabetische ketoacidose (DKA) is een zeldzame (0,01-0,1%), maar potentieel levensbedreigende bijwerking van SGLT2-remmers. Klachten die kunnen wijzen op een ketoacidose zijn misselijkheid, braken, buikpijn, kortademigheid en een versnelde ademhaling.

SGLT2-remmers worden steeds vaker voorgeschreven en het laag-koolhydraat dieet is populair. Het is daarom belangrijk dat zorgverleners alert zijn op deze bijwerking.

Een laag aanbod van koolhydraten (zoals bij vasten, gastro-intestinale aandoeningen of een laag-koolhydraat dieet) leidt tot een verlaagde glucose- en insulineconcentratie. Bij gelijktijdig gebruik van een SGLT2-remmer, neemt de glucoseconcentratie verder af door glucosurie. Hierdoor kunnen hypoinsulinemie en een intracellulair glucosetekort ontstaan. Zowel hypoinsulinemie als het intracellulaire glucosetekort zullen de lipolyse stimuleren, waarbij vrije vetzuren en ketonen worden gevormd. Hierdoor kan een DKA geÔnduceerd worden. Het is aannemelijk dat met name patiŽnten met een beperkte endogene insulinereserve en patiŽnten met insulineresistentie vatbaar zijn voor het ontwikkelen van een DKA. Opvallend is dat hypoinsulinemie kan bestaan terwijl de glucoseconcentratie niet opvallend verhoogd is. Hierdoor kan de diagnose 'DKA' makkelijk gemist worden door patiŽnten en zorgverleners.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn 2 casussen beschreven waarbij DKA optrad ten gevolge van een laag-koolhydraat dieet.

 

Meer informatie over een laag-koolhydraat dieet en diabetesmedicatie zie e-book Diabetes type 2.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.