Voeding en leefstijl in NHG-Standaard Diabetes type 2

2 juni 2021

De paragraaf over de niet-medicamenteuze behandeling in de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 is herzien.

 

De niet-medicamenteuze adviezen voor mensen met diabetes in de NHG-Standaard Diabetes type 2 zijn stoppen met roken, voldoende bewegen, gezonde voeding en afvallen bij een verhoogde BMI (body mass index).

De paragraaf over de niet-medicamenteuze behandeling van mensen met diabetes in de NHG-Standaard Diabetes mellitus type 2 is herzien. Daarmee komt de werkgroep tegemoet aan de vele vragen die huisartsen hierover hebben.

Er waren vooral veel vragen over de eventuele voorkeur voor een (streng) koolhydraatbeperkt dieet, intermitterend vasten of andere diŽten en de meerwaarde van intensieve begeleiding van patiŽnten bij veranderingen in leefstijl.

Volgens de werkgroep is er geen voorkeur voor een specifiek dieet en kunnen meerdere diŽten leiden tot gewichtsverlies. Wel is intermitterend vasten minder geschikt voor patiŽnten die een sulfonylureumderivaat of insuline gebruiken (risico op hypoglykemie) of die een SGLT2-remmer gebruiken (risico op ketoacidose).

De nieuwe paragraaf in de NHG-Standaard benadrukt dat de huisarts vooral met de patiŽnt moet bespreken welke voedings- en leefstijlveranderingen haalbaar zijn en welke veranderingen de patiŽnt ook op termijn kan volhouden. Het is belangrijk dat voedings- en leefstijlveranderingen aansluiten bij de mogelijkheden en motivatie van de individuele patiŽnt. Deze individuele behandeling sluit aan bij de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020.

Bronnen: NHG / Huisarts en Wetenschap

 

 

Meer informatie over de effecten van voedings- en leefstijladviezen in de preventie en behandeling van type-2-diabetes, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.