NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020

13 november 2020

Vandaag is de vernieuwde voedingsrichtlijn Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie verschenen.

 

NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020

De NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 vervangt de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015.

Voeding en gezond eten zijn extra belangrijk voor mensen met diabetes. Voedingstherapie is een cruciaal onderdeel van diabetesmanagement. Het bevordert een goede bloedglucoseregulatie, verlaagt het risico op hart- en vaatziekten en helpt complicaties te voorkomen of uit te stellen. Onderzoek laat zien dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan de kwaliteit van leven van mensen met diabetes, op de korte en langere termijn.

 

Persoonsgericht

De nieuwe NDF voedingsrichtlijn heeft als ondertitel: Voedingsadvies voor mensen met (een hoog risico op) diabetes: een evidence-based richtlijn met aandacht voor persoonsgerichte zorg.

De persoonsgerichte benadering wordt in de inleiding kort toegelicht: 'Omdat iedere persoon met diabetes anders is, zal de voedingstherapie ook per persoon verschillen. De zorgverlener die de persoon met diabetes begeleidt, dient de voedingsadviezen aan te passen aan de individuele wensen en behoeften (budget, religie, cultuur, overtuiging, kennis) van de persoon met diabetes, waarbij de volwaardigheid van het voedingspatroon uitgangspunt is. Er bestaat geen optimaal voedingspatroon dat voor iedere persoon met diabetes het beste werkt. Deze richtlijn biedt dan ook geen one-size-fits all benadering, maar handvatten om zorgverleners en patiŽnten te ondersteunen met het maken van beslissingen over passende voedingszorg.'

 

Brochure Lekker en gezond eten met diabetes

Daarnaast is een nieuwe patiŽntenbrochure Lekker en gezond eten met diabetes verschenen van het Diabetes Fonds.

Lekker en gezond eten met diabetes

Bron: Nederlandse Diabetes Federatie (NDF)

 

 

Meer informatie over de voedingsstatus in relatie tot de preventie en behandeling van type-2-diabetes, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.