De samenstelling van vegan kazen is heel verschillend. Deze vegan kaassoorten bevatten vaak weinig eiwit en minder mineralen en vitamines dan 'gewone' kaas.
In de supermarkt en online vind je steeds meer alternatieven voor kaas. Zoals zuivelspread van cashewnoten, mozzarella van tofu of vegan feta. Deze kaasvervangers zijn beter voor het milieu. Maar zijn ze ook gezond? De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan naar 39 vegan kazen.
Kaas van noten, tofu of kokosolie
De samenstelling van de kaasvervangers is heel verschillend. Daarmee zit er ook veel verschil in hoe gezond ze zijn. Qua verzadigd vet scoren de plantaardige varianten op basis van noten gunstig ten opzichte van reguliere kaas. Plantaardige kazen op basis van kokosolie of tofu scoren juist weer slecht op verzadigd vet. Op zoutgehalte scoren de meeste plantaardige kazen juist goed, op een enkele na. De hoogste score voor gezondheid is een 7,3 en de laagste een 2,2. Over het algemeen zijn plantaardige kaasalternatieven van noten de gunstigste keuze voor je gezondheid.
Weinig eiwit
Dierlijke kaas bestaat voornamelijk uit vet en eiwit. Daarnaast bevat het wat mineralen. In plantaardige kaas zit minder, of soms helemaal geen eiwit. Terwijl eiwit juist een belangrijke voedingsstof is. Het levert energie en bouwstoffen voor lichaamscellen.
Geen calcium en vitamine B12
Alleen in de varianten gemaakt van noten of tofu kan van nature calcium zitten. Dit gehalte is echter veel lager dan in kaas. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten en zit van nature niet in plantaardige kaas. Er is 1 fabrikant (Violife) die vitamine B12 toevoegt aan de vegan kazen, maar deze kazen zijn gemaakt van kokosolie en scoren juist weer slecht op verzadigd vet.
Ook andere voedingsstoffen ontbreken
Naast calcium en vitamine B12 ontbreken vaak ook andere belangrijke vitamines aan de vegan kazen zoals vitamine K2, riboflavine (vitamine B2) en vitamine A die wel in bijvoorbeeld Goudse boerenkaas aanwezig in ruime mate aanwezig zijn. Deze vitamines zijn niet meegenomen in het onderzoek van de Consumentenbond.
Beste score
De kazen die het best scoren zijn Mondarella, Charly’s all is fair Naturel en Soyananda Veganella naturel. Deze zijn alle 3 gebaseerd op noten, en bevatten minder verzadigd vet en minder zout dan dierlijke kaas. Wel bevatten deze kazen weinig eiwit en is er geen vitamine B12 toegevoegd. De minst gezonde plantaardige kaas is volgens het onderzoek de plantaardige feta Verdino White block greek-style. Deze bevat 26 g verzadigd vet per 100 g.
Bron: Consumentenbond
Een verschuiving naar een meer plantaardige voeding heeft gevolgen voor de inname van eiwit, vitamines en mineralen. Goede voedingsadviezen zijn daarom belangrijk.
Bekijk het aandeel van kaas in de Nederlandse voeding als bron voor vitamines en mineralen in de volgende e-books:
Gerelateerd nieuws: