TIMED: the right timing to prevent type 2 Diabetes

7 april 2021

Groot internationaal onderzoek naar de effecten van voeding en leefstijl op de biologische klok in de preventie van type-2-diabetes.

 

Nederlandse en Canadese universiteiten starten dit jaar met een onderzoek bij mensen met een hoog risico op type-2-diabetes. De onderzoekers willen kijken of veranderingen in voeding en leefstijl een gunstig effect hebben op het herstel van het dag- en nachtritme bij patiënten met een hoog risico op type-2-diabetes. Zo wordt onderzocht welk effect tijdsgebonden leefstijlinterventies hebben op spier-, vetweefsel en het afweersysteem van mensen.

De Nederlandse onderzoekers concludeerden eerder al dat mensen met aanleg voor type-2-diabetes een verstoord dag- en nachtritme hebben (ook wel 'biologische klok' genoemd) waardoor de insulinegevoeligheid van het spierweefsel afneemt. Ook is bekend dat mensen die bijvoorbeeld in ploegendienst werken een groter risico op type-2-diabetes hebben. Daarnaast zijn er duidelijke aanwijzingen dat eten, bewegen en slapen op de 'juiste tijden' een gunstige invloed hebben op de gezondheid van mensen.

Prof. dr. Patrick Schrauwen, hoogleraar Metabole aspecten van type-2-diabetes aan de Universiteit Maastricht, is hoofdprojectleider van het internationale onderzoek TIMED (The right timing to prevent type 2 Diabetes). Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen Nederlandse en Canadese organisaties: het Diabetes Fonds, ZonMw, Health Holland, Canadian Institutes of Health Research (CIHR) en private partners met een gezamenlijke bijdrage van ongeveer 5 miljoen euro.

Bronnen: Diabetesfonds / LUMC / MUMC

 

 

Meer informatie over het belang van een goede instelling van de biologische klok in de preventie en behandeling van ziekten zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.