Chrono-nutrition: op welke tijdstippen welke voeding?

12 juni 2018

Steeds meer aandacht voor de tijdstippen waarop wordt gegeten en de effecten op slaap, metabolisme en gezondheid.

 

Het circadiane ritme (ofwel biologische klok) is belangrijk voor het ritme in het lichaam en voor de werking van de verschillende lichaamsweefsels.

Verstoringen van dit circadiane ritme door bijvoorbeeld te weinig slaap en nachtwerk kunnen leiden tot nadelige gezondheidseffecten zoals obesitas, type-2-diabetes, hart- en vaatziekten en slaapproblemen.

Ook de inname van voeding kan het circadiane ritme beďnvloeden. Het vakgebied dat dit bestudeert wordt ook wel ‘chrono-nutrition’ genoemd.

In de chrono-nutrition worden de invloed van de volgende items onderzocht op het metabolisme, de werking van organen en weefsels (zoals darmen, hart, lever, pancreas, nieren, bruin vet), de bloeddruk, de circadiane variatie in het darmmicrobioom, het lichaamsgewicht en de gezondheid:

  • Tijdstippen van de maaltijden en de lengte van de perioden waarin geen voeding wordt gebruikt (vastenperiode);
  • Samenstelling van de maaltijd zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen, cafeďne;
  • Hoeveelheid: grote of kleine maaltijden.

 

Meer informatie over wat momenteel bekend is over de invloed van chrono-nutrition op de preventie en behandeling van obesitas, zie e-book Obesitas.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.