Gezondheidsraad vindt het nog te vroeg voor vitamine-D-advies tegen COVID-19

3 maart 2021

Op basis van de huidige stand van de wetenschap is het volgens de Gezondheidsraad 'niet te beoordelen' of vitamine-D-supplementen kunnen bijdragen aan de preventie van corona.

 

Vandaag is het Gezondheidsraadadvies Vitamine D en de preventie van COVID-19 en acute luchtweginfecties verschenen.

 

Adviesaanvraag

In oktober 2020 riepen meerdere hoogleraren immunologie, wetenschappers en artsen iedereen op om vitamine D te slikken. Volgens die experts is het risico dat je een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen.

Naar aanleiding van die aandacht voor een mogelijke rol van vitamine D bij de bestrijding van de COVID-19 pandemie, heeft de staatssecretaris van VWS de Gezondheidsraad om advies gevraagd.

 

Vitamine-D-onderzoek

Volgens de Gezondheidsraad is het echter 'nog te vroeg' voor een advies, omdat er nog te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit bestaat. Daarbij doelt de Gezondheidsraad op onderzoeken waarbij vitamine D is vergeleken met een placebo.

Er lopen nu zeker 6 van zulke studies, daarvan worden dit voorjaar de eerste resultaten verwacht.

Er is volgens de Gezondheidsraad wél voldoende onderzoek beschikbaar naar de preventie van andere acute luchtweginfecties. De kans op luchtweginfecties is circa 10% lager als je vitamine D slikt. Maar daarin ziet de Gezondheidsraad géén aanleiding om het bestaande advies voor het slikken van vitamine D aan te passen.

 

Vitamine-D-suppletieadvies

Het huidige Nederlandse vitamine-D-suppletieadvies (2012) blijft ongewijzigd:

Suppletie 10 µg vitamine D/dag

  • kinderen van 0-4 jaar
  • zwangere vrouwen
  • vrouwen 50-70 jaar
  • meisjes/vrouwen van 4-50 jaar en jongens/mannen van 4-70 jaar met onvoldoende zonblootstelling of met een donkere huid

Suppletie 20 µg vitamine D/dag

  • mannen en vrouwen vanaf 70 jaar

 

Ondanks dit suppletieadvies gebruiken veel van de hierboven genoemde groepen geen extra vitamine D.

Daarnaast zijn er momenteel mensen die niet of nauwelijks buiten komen vanwege de COVID-19 pandemie. Zij kunnen daardoor (zonder dat zij er erg in hebben) nu wel onder de risicogroep vallen van mensen die te weinig zonblootstelling krijgen.

 

Vitamine-D-suppletieadviezen in Engeland en België

Het ongewijzigde Nederlandse advies is erg voorzichtig. In Engeland wordt aan iedereen geadviseerd om in de winter een vitamine-D-supplement (10 µg/dag) te gebruiken. In België wordt geadviseerd om dagelijks minimaal 20 µg vitamine D te gebruiken (uit voeding, zonlicht en suppletie).

 

Meer aandacht voor een goede vitamine-D-status

Veel Nederlanders hebben een te lage vitamine-D-status. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het belang van een goede vitamine-D-status.

De Nederlandse voeding bevat slechts 3 µg/dag. Dit is te weinig vitamine D om in de vitamine-D-behoefte te voldoen. Daarnaast is in de maanden met de R in de maand, de zonkracht in Nederland onvoldoende om vitamine D in de huid aan te maken. Vitamine-D-suppletie is daarom zeker in de wintermaanden zinvol.

 

Meer informatie over het belang van een goede vitamine-D-status in de preventie en behandeling van COVID-19, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.