Vitamine-D-status in de winter is te laag

26 mei 2014

De vitamine-D-status van Nederlandse volwassenen is in de winter te laag.

 

De NL de Maat studie is in 2009-2010 uitgevoerd in 7 Nederlandse gemeenten (Tilburg, Oudewater, Haarlemmermeer, Groningen, Vlaardingen, Alkmaar en Amersfoort) onder personen van 18-70 jaar.

Bij 2.102 deelnemers is in de maanden juli tot december bloed afgenomen en vervolgens bij 683 personen in februari-maart. Hiermee is de vitamine-D-status in de verschillende seizoenen vastgesteld. Dit onderzoek is vorige week gepubliceerd in het tijdschrift Voeding Nu.

Uit de resultaten blijkt dat de gemiddelde vitamine-D-concentratie in het bloed in de zomer 75 nmol/l voor vrouwen en 70 nmol/l voor mannen was.

In Nederland heeft de zon van oktober tot april te weinig kracht om vitamine D in de huid te kunnen aanmaken. De vitamine-D-concentratie daalt daarom in de winter.

De gemiddelde vitamine-D-concentratie in de winter lag (zoals verwacht) lager, namelijk op 54 nmol/l bij vrouwen en 46 nmol/l bij mannen.

Vergeleken met de streefwaarde van de Gezondheidsraad voor volwassenen (> 30 nmol/l), had 8% van de mannen en 3% van de vrouwen in de zomer een te lage waarde en in de winter is dit bij 16% van de mannen en 14% van de vrouwen het geval.

Wordt echter de streefwaarde van > 80 nmol/l (optimale vitamine-D-status) gehanteerd dan ligt de gemiddelde vitamine-D-status van Nederlandse volwassen mannen en vrouwen in de winter ver onder deze streefwaarde.

Moet iedereen in Nederland in de winter een vitamine-D-supplement gebruiken? Laat ons uw mening weten per e-mail of plaats uw reactie hieronder.

Meer informatie over vitamine D treft u aan in het e-book Alles over Vitamine D.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.