Aanpak veiligheid voedingssupplementen

13 januari 2021

Minister van Ark heeft in december de Tweede Kamer een brief gestuurd over de aanpak van de veiligheid van voedingssupplementen.

 

Volgens het RIVM gebruikt bijna de helft van de Nederlandse bevolking voedingssupplementen. De ingrediŽnten bestaan uit vitamines, mineralen en/of 'andere stoffen'. Een andere stof is een stof die geen vitamine of mineraal is, maar wel een nutritief of fysiologisch effect heeft. Dit zijn bijvoorbeeld aminozuren, glucosamine, stoffen die van nature voorkomen in kruiden en planten en synthetische stoffen die niet van nature voorkomen.

Consumenten gebruiken voedingssupplementen al lang niet meer alleen als gezondheidsondersteunende aanvulling op de voeding, maar steeds vaker voor een gericht effect zoals het verhogen van concentratie, gewichtsverlies, libidoverhoging of voor betere trainingsprestaties.

De huidige markt voor voedingssupplementen is groot en divers. Jaarlijks komen er veel nieuwe producten met soms onbekende (combinaties van) stoffen of hoge concentraties van bekende stoffen op de markt.

Steeds vaker worden voedingssupplementen verkocht via e-commerce en sociale media, ook door aanbieders uit landen buiten de Europese Unie.

Met enige regelmaat blijken er onveilige voedingssupplementen te worden verkocht die gezondheidsschade bij gebruikers kunnen veroorzaken als gevolg van de aard van de stof, hoeveelheid (concentratie), onderlinge interactie van stoffen in voedingssupplementen of interactie met geneesmiddelen.

Tamara van Ark (Minister voor Medische Zorg en Sport) heeft daarom op 14 december 2020 de brief Aanpak veiligheid voedingssupplementen naar de Tweede Kamer gestuurd met verbeterde aanpak voor de veiligheid in voedingssupplementen.

Hiervoor zullen de volgende 4 acties worden uitgevoerd:

  1. Opstellen van een nationale lijst met onveilige stoffen
  2. Gericht toezicht handel via internet en uit derde landen
  3. Voorlichting en risicocommunicatie
  4. Verkenning introductie notificatiesysteem

 

 

Meer informatie over de interactie tussen voedingssupplementen en geneesmiddelen, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.