Voedingssupplementen met cafe´ne

25 augustus 2020

Voedingssupplementen met cafe´ne bevatten vaak hoge cafe´negehaltes. Hierdoor kunnen gebruikers meer cafe´ne binnenkrijgen dan veilig is voor de gezondheid.

 

Dit blijkt uit onderzoek Risk assessment of caffeine in food supplements van het RIVM in opdracht van het ministerie van VWS.

 

Voedingssupplementen met cafe´ne

Supplementen met cafe´ne worden vaak gebruikt om intensiever te kunnen sporten, sneller af te vallen of voor een betere concentratie.

Bij een te hoge inname van cafe´ne kunnen effecten optreden als een te hoge bloeddruk, hoofdpijn en rusteloosheid.

 

Veilige hoeveelheid cafe´ne

De EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) heeft voor verschillende leeftijdsgroepen een maximale hoeveelheid cafe´ne vastgesteld die veilig is om binnen te krijgen. Voor volwassenen komt de veilige dagelijkse hoeveelheid overeen met 4-6 koppen koffie.

Naast voedingssupplementen krijgen mensen ook cafe´ne binnen via voedingsmiddelen, zoals koffie, thee en chocolade. Het combineren van zulke voedingsmiddelen met voedingssupplementen die cafe´ne bevatten, kan ertoe leiden dat de veilige inname van cafe´ne sneller wordt overschreden.

 

Wettelijke limiet

In de Europese Unie is er geen limiet voor de maximale hoeveelheid cafe´ne in voedingssupplementen. Het ministerie van VWS kan de uitkomsten van dit onderzoek gebruiken om een aanvraag bij de Europese Commissie te doen om het gebruik van cafe´ne in voedingssupplementen in Europa te beperken.

Bron: RIVM

 

 

Voor de effecten van cafe´ne op de bloeddruk, zie e-book Hypertensie.

 

Ook geneesmiddelen kunnen cafe´ne bevatten. Voor meer informatie over deze geneesmiddelen en de interacties tussen cafe´ne en de werking van geneesmiddelen, zie e-book Voeding en medicijnen.

 

Er zijn veilige niveaus voor cafe´ne opgesteld. Toch verschilt de tolerantie voor cafe´ne per persoon. Voor de genetische verschillen in de verwerking van cafe´ne in het lichaam, zie e-book Genetica en voedingsadvies.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.