Leverproblemen bij kurkuma gebruik

4 juli 2019

Kurkuma voedingssupplement kan leverproblemen (cholestase en hepatitis) veroorzaken.

 

Kurkuma wordt als voedingssupplement gebruikt voor diverse toepassingen waarbij de ontstekingsremmende eigenschappen mogelijk een voordeel zouden kunnen opleveren.

De verkoop van kurkuma is de afgelopen jaren sterk toegenomen. In februari 2019 werd kurkuma zelfs tot Supplement van het jaar 2019 gekozen door de branchevereniging NPN.

Eerder melden wij al de interactie tussen kurkuma en de hormoontherapie tamoxifen bij patiŽnten met borstkanker, waardoor geadviseerd wordt om geen kurkuma te gebruiken bij de behandeling met tamoxifen.

 

Leverproblemen

Nu blijkt dat kurkuma ook kan leiden tot leverproblemen (cholestase en hepatitis).

Door Voeding Nu en VMT wordt melding gemaakt dat er in ItaliŽ 2 gevallen van cholestase zijn gemeld bij gebruik van een kurkuma voedingssupplement. De Italiaanse autoriteiten adviseren de bevolking met klem om deze voedingssupplementen niet te gebruiken. Wetenschappers roepen medici op alert te zijn op leverproblemen bij mensen die kurkuma als voedingssupplement gebruiken.

In reviews over het gebruik van kurkuma bij leverziekten werden tot nu toe alleen de positieve effecten van kurkuma naar voren gebracht.

2 recente case reports in BMJ Case Reports en Case Reports in Hepatology geven ook leverproblemen aan.

In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is in 2002 melding gedaan van een 42-jarige vrouw die icterus kreeg door een ernstige acute hepatitis enkele weken na inname van een plantaardig preparaat met stinkende gouwe (Chelidonium majus) en kurkumawortel. In dit artikel werd de hepatitis met name toegeschreven aan de stinkende gouwe.

Het is belangrijk dat er meer onderzoek komt naar de mogelijk schadelijke bijwerkingen van het gebruik van voedingssupplementen met kruiden.

 

 

Voor meer informatie over de werking van kurkuma (geelwortel) en de interactie met medicijnen, zie e-book Voeding en medicijnen.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.