Gevolgen tekort vitamine A in Nederland

9 juni 2020

Bijna de helft van de jongens en meisjes van 14-17 jaar krijgt te weinig vitamine A binnen. De gevolgen van het tekort aan vitamine A lijken beperkt. Klopt dit?

 

Lage vitamine-A-inname

Bijna de helft van de jongens en meisjes van 14 tot 17 jaar krijgt te weinig vitamine A binnen. Dat blijkt uit de laatste Voedselconsumptiepeiling 2012-2016 van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Dit geldt ook voor 10 tot 30% van de volwassen Nederlanders.

 

Verschijnselen vitamine-A-tekort

Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. De gevolgen van het tekort aan vitamine A lijken voor de Nederlandse situatie beperkt.

 

Herkennen vitamine-A-tekort?

Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A. Op dit moment zien zij dit zelden als oorzaak van bovenstaande klachten, maar dat kan niet wetenschappelijk worden onderbouwd. Ook blijkt dat zorgprofessionals weinig alert zijn op een mogelijke relatie tussen de lage vitamine-A-inname en gezondheidsklachten, zie Gezondheidseffecten door lage vitamine A-innames in Nederland.

 

Vervolgonderzoek

Het is belangrijk om het relatief hoge percentage van de Nederlandse bevolking dat te weinig vitamine A binnenkrijgt verder te duiden. Daarom zou vervolgonderzoek uitgevoerd kunnen worden om vast te stellen of de klachten inderdaad zelden voorkomen door vitamine-A-tekorten, of dat zorgprofessionals ze over het hoofd zien.

Bron: RIVM

 

 

Meer informatie over de vitamine-A-inname, de risicogroepen, de verschijnselen van een vitamine-A-deficiŽntie en de gezondheidsklachten en de mogelijkheden om de vitamine-A-status te verbeteren, zie e-book Alles over Vitamine A.

 

Voor meer informatie over het bepalen van de vitamine-A-status, zie e-book Labbepalingen Voedingsstatusdiagnostiek.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.