Vitamine A: effecten van te hoge of te lage inname

9 juli 2018

Het RIVM heeft de gezondheidseffecten van een te hoge of te lage vitamine-A-inname in kaart gebracht.

 

Vitamine A kan worden gegeten in de vorm van retinol (dat in veel dierlijke producten zit) en als caroteen (dat vooral in plantaardige producten zit).

In Nederland zijn er mensen die te weinig vitamine A innemen.

Er zijn echter ook mensen die te veel vitamine A innemen (bijvoorbeeld kinderen die veel smeerleverworst eten).

De Gezondheidsraad heeft in 2008 de aanbeveling gedaan om te onderzoeken of een te lage en te hoge inname van vitamine A in Nederland daadwerkelijk een gezondheidsprobleem vormt. Specifiek is hierbij de vraag gesteld om de relatie tussen een hoge vitamine-A-inname en de botgezondheid te onderzoeken.

Het RIVM heeft literatuuronderzoek gedaan waarin de stand in de wetenschappelijke literatuur sinds 2008 in kaart is gebracht en dit vastgelegd in het rapport Gezondheidseffecten van hoge en lage vitamine A-inname in Nederland: Welke kennis is beschikbaar en wat ontbreekt. Technische rapportage.

Er zijn volgens het RIVM niet veel onderzoeken verschenen die representatief zijn voor de situatie in Nederland.

Onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van een lage of hoge vitamine-A-inname in Nederland zou zich in eerste instantie kunnen richten op groepen waarvan, op basis van het voedingspatroon, een lage dan wel hoge vitamine-A-inname wordt verwacht.

 

Meer informatie over de risicogroepen van een te lage of te lage vitamine-A-inname, zie e-book Alles over Vitamine A.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.