Blind door verkeerd eetpatroon

18 oktober 2016

Een Australische 13-jarige jongen werd langzaam blind door een vitamine-A-tekort terwijl de diagnose niet werd gesteld.

 

De bezorgde moeder vertelde dat oogartsen en andere specialisten geen antwoord hadden toen haar 13-jarige zoon beetje bij beetje zijn zicht verloor. Ze kregen te horen dat hij er maar moest mee leren leven. De jongen trok zich daarop terug in zijn eigen wereldje en verloor het contact met zijn vrienden.

Nadat de ouders een televisieprogramma zagen over een dokter in Sydney die deels blinde kinderen wist te redden, vloog de vrouw met haar kind prompt naar haar toe.

Maar toen professor Stephanie Watson de tiener onderzocht, ontdekte ze vrij snel wat er aan de hand was. Het bleek een vitamine A-tekort te zijn.

Sinds zijn 6e levensjaar at de jongen zo slecht dat hij blind dreigde te worden. Hij werkte alleen kip, aardappelen, droog brood en cola naar binnen.

Professor Watson kende het fenomeen van toen ze in Kenia werkte als geneeskundestudent. Dit was het 4e geval dat ze vaststelde in AustraliŽ.

Vandaag is de jongen er al veel beter aan toe en brengt hij weer veel tijd met zijn vrienden door. Zijn rechteroog functioneert weer normaal maar zijn linkeroog herstelt misschien nooit meer volledig.

Vaak wordt niet aan een vitamine-A-tekort gedacht omdat kinderen er doorvoed uitzien, maar ook een eenzijdige voeding kan leiden tot een vitamine-A-deficiŽntie.

Daarnaast is het van belang dat artsen meer aandacht hebben voor voedingstekorten en de deficiŽntieverschijnselen van vitaminetekorten kennen. Hierdoor had de diagnose vitamine-A-deficiŽntie eerder gesteld kunnen worden.

Bronnen: Sydney Morning Herald / AD

 

Voor meer informatie over de risicogroepen voor een vitamine-A-deficiŽntie, zie e-book Alles over Vitamine A.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.