Beperkte voedingskennis bij artsen

13 mei 2014

Artsen hebben vaak een beperkte voedingskennis terwijl zij toch als voedingsexpert worden gezien en hun adviezen met betrekking tot voeding regelmatig worden opgevolgd.

 

Uit recent onderzoek gepubliceerd in de European Journal of Clinical Nutrition blijkt dat Europese artsen gemiddeld minder dan 24 uur voedingsleer krijgen in hun totale opleiding. De onderzoekers maken zich zorgen over deze beperkte hoeveelheid voedingseducatie. Deze gegevens komen overeen met eerder gepubliceerde cijfers uit Amerika.

Ook Prof.dr. J.J. van Binsbergen (hoogleraar voedingsleer en huisartsgeneeskunde) en Prof.dr. Lisbeth Mathus-Vliegen (hoogleraar klinische voeding) hebben in hun afscheidsrede op respectievelijk 10 mei 2012 en 25 april 2014 aangegeven, dat voeding nog steeds een stiefkindje is in de medische opleiding.

Ter vergelijking: diëtisten hebben een 4-jarige HBO-opleiding Voeding&Diëtetiek gevolgd.

Het zou daarom goed zijn als artsen meer voedingseducatie krijgen in hun medische opleiding en/of zich later laten bijscholen op voedingsgebied en/of patiënten meer doorverwijzen naar diëtisten voor goede voedingsadviezen.

Bent u arts en wilt u uw voedingskennis uitbreiden, bekijk dan de mogelijkheden van de e-books en e-learning modules van VoedingOnline.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

11 november 2019 16:16 Niesten Gertie
 Voeding hoort ook bij de geneeskunde
In de Reguliere gezondheid gaat het nog steeds over het zieke lichaamsdeel De zieke wordt niet in zijn geheel bekeken. De symptomen worden met medicatie weggewerkt. Dit is correct bij acute aandoeningen....
Als Orthomoleculair therapeut zou ik moeten kunnen spelen met voeding en aangeven welke voeding bij een persoon optimaal werkt. Ik wil dan ook weten wat de gangbare voeding van iemand is . Een voedingsdagboek .

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.