Vitamine-A-inname in Nederland

15 maart 2011

Van de Nederlandse volwassenen heeft 17-30% een vitamine-A-inname die lager is dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden.

 

Uit de 3e Voedselconsumptiepeiling blijkt dat 17-30% van de Nederlandse volwassenen een vitamine-A-inname heeft die lager is dan de aanbevolen hoeveelheden. Meer recente innamegegevens lijken dit te bevestigen.

Vanaf 1988 is een afname te zien van de consumptie van lever en leverproducten en van margarine, halvarine en bak- en braadproducten die met vitamine A zijn verrijkt.

Daarnaast zijn er steeds meer mensen die hun brood niet besmeren terwijl margarine en halvarine toch belangrijk zijn voor de voorziening van vitamine A en D.

In 2005 heeft het RIVM al aangegeven dat voedingsstatusonderzoek naar vitamine A een hoge prioriteit heeft. De vitamine-A-inname is niet optimaal, de vitamine-A-inname is de laatste jaren afgenomen en bij vitamine A bestaat snel een risico op overdosering.

Gezien het belang van vitamine A in het lichaam, lijkt het zinvol dat dit voedingsstatusonderzoek snel wordt opgestart.

 

Lees meer over de rol van vitamine A in het lichaam in:

e-book Alles over Vitamine A

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.