Onderzoek naar lage vitamine-A-inname in Nederland

10 september 2019

Het RIVM wil weten of Nederlandse diŽtisten vitamine-A-deficiŽnties zien bij cliŽnten en vraagt medewerking aan enquÍte in NTVD.

 

Uit gegevens van de Voedselconsumptiepeiling van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking een lage vitamine-A-inname heeft. Een tekort aan vitamine A kan onder andere leiden tot huidproblemen, dof haar of nachtblindheid. In het ergste geval kan het resulteren in blindheid.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het RIVM opdracht gegeven om in kaart te brengen of de lage vitamine-A-inname ook leidt tot gezondheidsklachten, en of er maatregelen nodig zijn om de inname van vitamine A te verhogen.

Om deze vraag te beantwoorden, vraagt het RIVM (dr. Marieke Hendriksen, onderzoeker bij RIVM) aan diŽtisten of zij cliŽnten zien met een lage vitamine-A-inname, en of deze cliŽnten ook gezondheidsklachten ervaren, hoe de vitamine-A-deficiŽntie wordt vastgesteld en welke adviezen er vervolgens worden gegeven (vitamine-A-rijke voeding of vitamine-A-suppletie).

De enquÍte staat op de site van het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & DiŽtetiek (NTVD).

 

 

Meer informatie over de vitamine-A-inname, de risicogroepen, de verschijnselen van een vitamine-A-deficiŽntie en de gezondheidsklachten en de mogelijkheden om de vitamine-A-status te verbeteren, zie e-book Alles over Vitamine A.

 

Voor meer informatie over het bepalen van de vitamine-A-status, zie e-book Labbepalingen Voedingsstatusdiagnostiek.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.