RIVM wil meer zout en suiker uit het eten

28 april 2018

Uit berekeningen van het RIVM blijkt dat er te weinig schot zit in het gezonder maken van het gemiddelde voedingspatroon in Nederland.

 

Dagelijks consumeert een volwassen Nederlander gemiddeld 8,7 g zout en 114 g suiker. Dit is ruim boven de aanbevelingen.

 

Berekeningen RIVM

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft berekend wat het naleven van de huidige afspraken van het Akkoord Verbetering Productsamenstelling (vastgesteld tot en met 2016) betekent voor de dagelijkse zout- en suikerinname.

Als de fabrikanten zich aan de gemaakte afspraken houden, zal de dagelijkse zoutinname slechts met 0,4 g en de suikerinname met 2 g (8 kcal) per dag dalen. Dit is onvoldoende.

Te veel zout leidt tot een te hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking. Te veel suiker veroorzaakt overgewicht en bijbehorende gezondheidsklachten, diabetes en tandproblemen.

 

Zoutinname

Als de afspraken worden aangescherpt met een 10% extra verlaging van de gehaltes, kan de inname dalen met 0,7 g zout en 5 g suiker per dag. Wanneer daarnaast de afspraken worden uitgebreid naar meer voedingsmiddelen, waarvoor nu geen afspraken gelden, kan de dagelijkse zoutinname bijna 1 g dalen (tot 7,7 g zout per dag).

De zoutinname blijft echter nog boven de maximale norm van 6 g per dag.

 

Suikerinname

De suikerinname kan 9 g (36 kcal) dalen na het aanscherpen en uitbreiden van de afspraken. De suikerinname ligt dan op 105 g suiker per dag.

In het Akkoord Verbetering Productsamenstelling wordt uitgegaan van maximaal 100 g toegevoegd suiker per dag. In de Schijf van Vijf wordt uitgegaan van maximaal 100 g toegevoegd suiker per dag en maximaal 100 g totaal suiker per dag (dit zijn toegevoegde suikers en van nature aanwezige suikers in vruchten en melk).

De WHO gaat echter uit van maximaal 10 energie% voor toegevoegde suikers (voor volwassenen betekent dit maximaal 50-62,5 g toegevoegd suiker per dag). De WHO wil dit nog verder verlagen naar maximaal 5 energie% (25-31 g toegevoegd suiker per dag). Dit ligt beduidend lager dan de maximale inname toegevoegd suiker uit het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

 

Productverbetering in Nederland

Om tot een substantieel lagere zout- en suikerinname te komen is er volgens het RIVM een nieuw integraal systeem van productverbetering nodig. Per voedingsmiddelengroep zou daarvoor een samenhangende set criteria moeten worden opgesteld voor zout, verzadigd vet, suiker, energie en voedingsvezel.

Op 25 april heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft de analyse van het RIVM aan de Tweede Kamer aangeboden. Hij gaat met de betrokken partijen in overleg en komt naar verwachting in het najaar met een nieuw plan van aanpak.

Bron: RIVM

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.