Verlaging zoutconsumptie voorkomt nierschade

25 januari 2018

Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 g per dag voorkomt bijna 290.000 gevallen van chronische nierschade over een periode van 20 jaar.

 

Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek van het RIVM, uitgevoerd in opdracht van de Nierstichting. Voor dit onderzoek werkte het RIVM samen met een aantal onderzoekers van de afdelingen nefrologie van de academische ziekenhuizen in Groningen, Rotterdam en Utrecht.

Te veel zout kan de nieren onherstelbaar beschadigen. Hoe groot de impact van zout op nierschade is, was nog niet eerder berekend. Het RIVM heeft aan de hand van modellen berekend dat er gezondheidsvoordelen bereikt kunnen worden als Nederlanders hun gemiddelde zoutconsumptie verlagen van 9 g zout per dag naar de aanbevolen maximale 6 g zout per dag.

Een verlaging van de zoutconsumptie tot maximaal 6 g per dag voorkomt bijna 290.000 gevallen van chronische nierschade in Nederland over een periode van 20 jaar.

Daarnaast voorkomt het bij 470 mensen eindstadium nierfalen (waarbij dialyse of een niertransplantatie nodig is) over een periode van 20 jaar.

Nierschade is onomkeerbaar en vermindert de levensverwachting. Zo hebben mensen van 55 jaar met een matig verlaagde nierfunctie een verminderde levensverwachting van ongeveer 7 jaar in vergelijking met mensen die een normale nierfunctie hebben. Voor mensen van 55 jaar met een ernstig verlaagde nierfunctie is de levensverwachting zelfs met ruim 12 jaar verminderd.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of Public Health.

 

Bekijk het belang van een gezondere voeding met minder zout in het e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.