Gezondheidstrend: minder zout, meer kruiden en specerijen

9 januari 2018

Niet alle gezondheidstrends zijn gezond, maar deze wel!

 

Te veel zout kan de bloeddruk verhogen en dit kan leiden tot hart- en vaatziekten en nierziekten. Voor volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 g zout per dag binnen te krijgen. Meer dan 80% van de Nederlandse bevolking krijgt echter meer dan deze 6 g binnen.

80% van het zout dat consumenten binnen krijgen zit al in producten, 20% wordt toegevoegd bij het koken of aan tafel.

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het zoutgehalte in voedingsmiddelen in de afgelopen 6 jaar met 11% is gedaald.

Er zijn wel grote verschillen tussen de producten. De sterkste dalingen waren te zien in de productgroepen kaas (-27%), (groente)conserven (-34%), brood (-16%) en kant-en-klaarmaaltijden (-24%). In de productgroep sauzen daalde het zoutgehalte niet, maar nam juist toe met +8%.

Er is dus wel een daling te zien, maar dit is nog niet genoeg en voldoet niet aan het Akkoord Verbetering Productsamenstelling.

Daarnaast kan de trend om minder gebruik te maken van pakjes en zakjes en meer uit te gaan van verse producten, leiden tot een lager zoutgebruik doordat bij de bereiding van maaltijden gebruik wordt gemaakt van verse ingrediŽnten en door in plaats van zout, (verse) kruiden en specerijen als smaakmaker te gebruiken.

Bekijk de tips om minder zout te gebruiken op de site van Voedingscentrum en laat je inspireren door de kruidentabel.

Al 100 restaurants gaan in maart 2018 als proef met minder zout en meer kruiden en dus meer smaak koken, zo bleek vandaag op de opening van de Horecava. Menno Post (topkok en eigenaar van 2-sterrenrestaurant De Bokkedoorns) hoopt nog veel meer restaurants te interesseren om mee te doen.

Minder zout en meer (verse) kruiden en specerijen is een trend die kan bijdragen aan een gezondere voeding met minder zout.

Bronnen: NVWA / NOS

 

Bekijk het belang van een gezondere voeding met minder zout in het e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

10 januari 2018 10:47 Manon Verheul
 Kruiden, specerijen en gezondheid
Beste Marjolijn,
Dat is inderdaad interessant. Ben je op zoek naar specifieke informatie?
In het E-book Voeding en Medicijnen is informatie opgenomen over kruidensupplementen.
10 januari 2018 09:35 Marjolijn Hendriks
 Effecten kruiden en specerijen op gezondheid
Het zou leuk zijn te weten welke bioactieve effecten de kenmerkende bestanddelen van kruiden en specerijen hebben. Weet jij daar meer van ?

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.