Zoutpakket voor adviezen over zout

12 april 2018

De Nierstichting introduceert het Zoutpakket voor zorgverleners.

Vergroting

 

Het Zoutpakket bestaat uit verschillende nieuwe en vernieuwde tools om patiŽnten te ondersteunen bij het minderen van hun zoutinname.

Zorgverleners kunnen volgens de Nierstichting een belangrijke rol spelen door patiŽnten te ondersteunen in het minderen van zoutgebruik. Vooral bij risicogroepen op het gebied van nierproblemen en hart- en vaatziekten is goede begeleiding essentieel. Het Zoutpakket is hiervoor een hulpmiddel.

 

Zoutpakket

Het Zoutpakket bestaat uit het Zoutboek, Zoutfolder, Zakkaartje Zoutmeter, Zoutposter en Kruidenwijzer.

Hiermee wordt onder andere inzichtelijk gemaakt in welke producten veel zout zit en hoe en waarmee zoutgebruik tijdens het koken verminderd kan worden. Ook staat er informatie in over de gevolgen van te veel zoutgebruik.

Het Zoutpakket is gratis naar diŽtisten gestuurd die te maken hebben met patiŽnten in de nefrologie en cardiologie. Daarnaast kunnen andere zorgverleners (zoals overige diŽtisten, huisartsen, praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen, internisten, nefrologen, verpleegkundig specialisten en nurse practitioners) het pakket tegen de kostprijs van € 40 aanvragen op de internetsite van de Nierstichting.

 

Gevolgen te hoog zoutgebruik

Volgens de Nierstichting eet 85% van de Nederlanders boven de aanbevolen hoeveelheid zout van 6 g per dag. Mensen met chronische nierschade, hart- en vaatziekten en diabetes zijn extra gevoelig voor zout.

Een verlaging van de zoutconsumptie tot onder de aanbevolen hoeveelheid kan naar schatting bijna 150.000 gevallen van chronische nierschade voorkomen over een periode van 10 jaar. Daarnaast voorkomt het bij zoín 250 mensen nierfalen, waarbij dialyse of transplantatie nodig is.

Bron: Nierstichting

 

Meer informatie over natrium en het belang van een natriumbeperking voor nierpatiŽnten, zie e-book Alles over Natrium en chloor.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.