EAT-Lancet 2.0 dieet

20 oktober 2025

Begin oktober 2025 is het EAT-Lancet 2.0 dieet gepresenteerd. Wat zijn de verschillen met het EAT-Lancet 1.0 dieet uit 2019?

 

EAT-Lancet 1.0 dieet

In 2019 kwam de EAT-Lancet Commissie met een wetenschappelijk rapport over gezonde voedingspatronen die passen binnen een duurzame voeding (EAT-Lancet 1.0 dieet): Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets from sustainable food systems.

Het EAT-Lancet 1.0 dieet was met name gericht op duurzaamheid.

 

EAT-Lancet 2.0 dieet

In het EAT-Lancet 2.0 dieet wordt ook aandacht besteed aan gezondheid, sociale rechtvaardigheid en een leefbare planeet.

Het EAT-Lancet 2.0 dieet is een overwegend plantaardig voedingspatroon aangevuld met beperkte hoeveelheden dierlijke producten, weinig toegevoegde suikers, verzadigde vetten en zout.

In het EAT-Lancet 2.0 dieet ligt de aanbeveling voor volkoren granen lager (210 g/dag in plaats van 232 g/dag) en de aanbeveling voor dierlijke producten iets hoger dan in het EAT-Lancet dieet 1.0 (90 g vis, kip, rood vlees en ei/dag in plaats van 77 g/dag).

 

Aanbevelingen voor gezonde volwassenen volgens EAT-Lancet 2.0

Plantaardige voedingsmiddelen (per dag, met tussen haakjes de aanbevolen range)

  • 300 g groente (200-600 g)
  • 210 g volkoren granen (20-50 energieprocent)
  • 200 g fruit (100-300 g)
  • 75 g peulvruchten (0-150 g)
  • 50 g noten en pinda’s (0-75 g)
  • 50 g aardappelen, andere knollen en wortels (0-100)
  • 40 g plantaardige olie met onverzadigde vetzuren (20-80 g)
  • 30 g vrije suikers (0-30 g)
  • 6 g palm- of kokosolie (0-8 g)

Dierlijke voedingsmiddelen (per dag, met tussen haakjes de aanbevolen range)

  • 250 g melkproducten (0-500 g)
  • 30 g vis, schaal- en schelpdieren (0-100 g)
  • 30 g kip en ander gevogelte (0-60 g)
  • 15 g ei (0-25 g)
  • 15 g rood vlees (rund, varken, lam) (0-30 g)
  • 5 g boter (0-10 g)

 

Aanpassing voedselsysteem voor 2050

Door het voedselsysteem te veranderen, kunnen we bijna 10 miljard mensen voeden in 2050 zonder de grenzen van de planeet te overschrijden. Dit blijkt uit het onderzoek van de EAT-Lancet commissie die de mogelijke effecten van veranderingen in voedselsystemen op 5 van de planetaire grenzen (klimaat, land, zoet water, nutriëntenverontreiniging en nieuwe entiteiten) onderzocht.

 

Verbetering gezondheid en ongelijkheid

De ongelijkheid is onmogelijk te ontkennen: bijna 1 miljard mensen lijden aan ondervoeding, terwijl de terwijl de rijkste 30% meer dan 70% van de voedselgerelateerde milieueffecten veroorzaken.

Daarnaast stijgen de obesitas percentages wereldwijd en daarmee ook de chronische welvaartsziekten.

Het EAT-Lancet 2.0 dieet verbetert de gezondheid en leidt tot een betere verdeling en zorgt voor een afname van voedingsgerelateerde chronische ziekten. Een duurzamer eetpatroon voorkomt wereldwijd ongeveer 15 miljoen vroegtijdige overlijdens per jaar.

 

Veranderstrategieën

In het EAT-Lancet 2.0 dieet wordt ingegaan op de volgende veranderstrategieën:

  • het verschuiven van voedingspatronen richting gezondheid en betaalbaarheid
  • het beschermen en promoten van traditionele voedingspatronen
  • voedsel produceren binnen de grenzen van de planeet
  • het stoppen van de conversie van ecosystemen
  • het verminderen van voedselverlies en voedselverspilling
  • het veilig stellen van sociale fundamenten

 

Kosten hervorming

Een hervorming van onze voedselsystemen is niet goedkoop, maar kan een rendement van 5 biljoen dollar per jaar opleveren aan betere gezondheid, herstelde ecosystemen en klimaatbestendigheid, blijkt uit het rapport. Dat is meer dan 10x zo hoog als de investering die nodig is voor deze hervorming.

Bronnen: The Lancet / WUR

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.