Dit blijkt uit het UNICEF-rapport Feeding Profit: How food environments are failing children. Bijna 1 op de 10 kinderen tussen 5 en 19 jaar heeft obesitas.
Het UNICEF-rapport Feeding Profit: How food environments are failing children, gebaseerd op data uit meer dan 190 landen, toont een zorgwekkende trend: sinds 2000 is het percentage kinderen van 5 tot 19 jaar met obesitas gestegen van 3% naar 9,4%.
De toename van obesitas is volgens UNICEF zeer zorgwekkend omdat obesitas veel moeilijker te verhelpen is dan overgewicht en een groter risico op ernstige gezondheidsproblemen met zich meebrengt.
Het aantal kinderen met ondergewicht is de afgelopen jaren juist geleidelijk afgenomen, van 13% in 2000 naar 9,2%. In alle regio’s van de wereld komt obesitas nu vaker voor dan ondergewicht, met uitzondering van Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara en Zuid-Azië.
UNICEF baseert zich op exacte cijfers tot 2024 en heeft de trend geëxtrapoleerd. Als verklaring voor de toename van obesitas wordt een stijgende verkoop van ongezond en sterk bewerkt voedsel met veel vetten en suikers genoemd waarbij kinderen volop worden blootgesteld aan reclames voor ongezond voedsel.
De industrie voor frisdrank en bewerkt voedsel steekt veel geld in de beïnvloeding van regeringen, aldus UNICEF. Door middel van lobbywerk wordt gepoogd om wetgeving gericht tegen ongezond voedsel tegen te houden.
Daarnaast is dit sterk bewerkte voedsel vaak relatief goedkoper dan vers of nauwelijks bewerkt voedsel. Landbouwsubsidies op maïs en soja worden daarbij als een van de oorzaken genoemd. UNICEF roept overheden, bedrijven, ouders en scholen op zich verantwoordelijk op te stellen en het tij te keren.
Bron: UNICEF
Meer informatie over het belang van de preventie van obesitas, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|