Door overgewicht miljarden aan schade

29 oktober 2019

Overgewicht is wereldwijd een groot probleem en heeft invloed op zorgkosten, economie en levensverwachting.

 

In de ontwikkelde wereld heeft momenteel meer dan 50% overgewicht, met bijna 1 op de 4 mensen ernstig overgewicht (obesitas). Tien jaar geleden was dit nog 20%.

De OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) heeft 'A quick guide for policy makers' gemaakt met als titel Heavy burden of obesity: the economics of prevention.

Dit geeft een samenvatting van het volledige rapport The heavy burden of obesity: the economics of prevention.

 

Hogere zorgkosten

Overgewicht en de ziekten die daaruit volgen maken gemiddeld 8,4% van de totale zorgkosten uit. Volgens het OESO-onderzoek zijn inwoners van de ontwikkelde landen tussen 2020 en 2050 gemiddeld jaarlijks meer dan $200 per persoon kwijt aan de gevolgen van overgewicht.

In Nederland zal overgewicht zo'n 11% van het totale zorgbudget gaan uitmaken, wat overeenkomt met $350 per hoofd van de bevolking. Het is geen verrassing dat Amerikanen de kroon spannen met $650 per inwoner per jaar.

 

Negatieve impact op de economie

Overgewicht heeft een negatieve invloed op de schoolprestaties van kinderen, zo hebben kinderen met een gezond gewicht 13% meer kans op betere schoolprestaties.

Overgewicht heeft ook een negatief effect op het werk en de productiviteit. De OESO becijfert dat de schade door overgewicht leidt tot een gemiddelde afname van het nationaal inkomen (bbp) met 3,3% voor de OESO-lidstaten.

 

Minder lang leven

Door overgewicht daalt de levensverwachting gemiddeld met 2,7 jaar.

 

Investeren in gezondheid

Door te investeren in preventieve maatregelen zijn de bovenstaande negatieve gevolgen te verminderen.

Acties gericht op het voorkomen van obesitas verdienen zich ruimschoots terug. De OESO berekende dat iedere dollar die een land besteedt aan het voorkomen van overgewicht, circa 5,60 dollar oplevert aan economische voordelen.

 

 

Wat zijn de oorzaken van obesitas en welke voedings- en leefstijladviezen zijn belangrijk in de preventie en behandeling van obesitas?

Bekijk het e-book Obesitas van VoedingOnline.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.