WHO: overgewicht onder Europese tieners blijft toenemen

22 mei 2017

Uit een studie van de WHO blijkt dat 19% van de Europese jongeren te zwaar is.

 

Uit het rapport Adolescent obesity and related behaviours van de World Health Organization (WHO) blijkt dat van de kinderen van 11, 13 en 15 jaar, 19% overgewicht heeft. Van de Europese jongens is 24% te zwaar en bij meisjes is dit 14%. Obesitas komt bij 4% voor.

In Griekenland is het percentage jongeren met obesitas het hoogst (6,5%) en in Oost-Europa wordt de grootste stijging gezien tussen 2002 en 2014. Nederland scoort laag ten opzichte van andere Europese landen. In Nederland heeft namelijk 2,3% van de jongeren obesitas. Er is echter wel een lichte (niet-significante) stijging te zien van het aantal jongeren met obesitas in Nederland.

Er zijn wel een aantal aandachtspunten voor Nederland:

  • Vooral bij 11-jarige jongens is de toename van obesitas het sterkst.
  • Ook al is de groente- en fruitconsumptie gestegen onder Nederlandse jongeren, toch eet slechts 47% van de Nederlandse jongeren dagelijks groente en 35% dagelijks fruit.
  • In Nederland is het suiker- en frisdrankgebruik onder jongeren gedaald, maar Nederland scoort nog steeds hoog in suiker- en frisdrank gebruik (vooral in lagere sociaaleconomische gezinnen).
  • Het tv-kijken onder jongeren is sterk gedaald tussen 2002 en 2014. Daarentegen is het computergebruik sterk toegenomen (vooral onder meisjes). Het verschil in computergebruik tussen jongens en meisjes is daardoor kleiner geworden. De huidige richtlijn van < 2 uur recreatief schermgebruik wordt slechts door een kleine minderheid gehaald.

 

Meer informatie over de risicofactoren voor obesitas, zie e-book Obesitas.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.