Volgens onderzoek van Annick van Soest helpt een plantaardige voeding met vis tegen hersenveroudering. Eerder onderzoek gaf nog negatieve effecten op de hersenen aan.
Annick van Soest onderzocht welke combinaties van voedingsmiddelen en voedingsstoffen helpen tegen hersenveroudering. Ze beoordeelde voedingsvragenlijsten van onderzoeksdeelnemers en gaf iedereen een score voor hoe goed hun eetpatroon voldoet aan het EAT-Lancet dieet. Deze score vergeleek ze met de uitkomsten van testen van hersengezondheid. Het bleek dat hoe beter mensen zich houden aan het EAT-Lancet dieet, hoe minder hard ze qua hersengezondheid achteruitgaan. Eind juni hoopt Van Soest op basis van haar onderzoek te promoveren aan de Wageningen Universiteit.
In het EAT-Lancet dieet zitten alle voedingsstoffen waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn voor gezonde hersenveroudering. Het bevat visvetzuren voor de omega-3, veel groente en fruit voor anti-oxidanten en polyfenolen en een beperkte hoeveelheid dierlijke producten voor de vitamine B12. Verder bevat het dieet veel volkoren granen, noten, plantaardige olie en peulvruchten, voor de vitamines B en E.
Met dezelfde dataset waarmee ze het effect van het EAT-Lancet dieet onderzocht, bestudeerde Van Soest eerder ook het verband tussen een plantaardig dieet en hersenveroudering. Bij een volledig plantaardig dieet vond de onderzoekster geen positieve effecten op gezonde hersenveroudering. Dat komt waarschijnlijk omdat de omega-3-vetzuren uit vis worden gemist, veronderstelt ze. Bij mensen die plantaardig aten met daarnaast ook wat vis, is de hersenveroudering wel gezond.
In het verleden is ook veel onderzoek gedaan naar het MIND-dieet, een variant op het Mediterrane dieet dat is ontworpen voor gezonde hersenveroudering. Dat dieet is goed voor de hersengezondheid, maar bevat meer dierlijke producten dan het EAT-Lancet dieet en is daarmee minder duurzaam. Nu ook het EAT-Lancet dieet goed blijkt uit te pakken voor een gezonde hersenenveroudering, kan dat de leidraad vormen voor meer onderzoek.
Het onderzoek van Annick van Soest is gepubliceerd in Age and Ageing.
Bron: Resource – Wageningen University & Research
Eerder onderzoek gaf juist negatieve effecten op de hersenen aan van het EAT-Lancet dieet (zie EAT-Lancet voeding heeft negatieve effecten op de hersenen) omdat het EAT-Lancet voedingspatroon niet voldoet aan de voedingsaanbevelingen van onder andere eiwit, zink, ijzer, foliumzuur en selenium.
Meer informatie over een MIND-voeding (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay) in de preventie van cognitieve achteruitgang, zie:
Gerelateerd nieuws:
| Bronnen |
|