Vorige week werd dit onderzoek bij 123.788 UK Biobank deelnemers zonder leverziekte die gedurende meer dan 10 jaar zijn gevolgd, gepresenteerd op de UEG Week 2025.
Een hogere inname (> 250 g/dag ofwel > 1 blikje/dag) van zowel frisdrank met suiker als frisdrank met zoetstof verhoogt het risico op MASLD (metabole disfunctie geassocieerde steatotische leverziekte). Bij frisdrank met suiker werd het risico met 50% verhoogd en bij frisdrank met zoetstof was de toename zelfs 60%.
In de follow-up periode van gemiddeld 10,3 jaar ontwikkelde 1.178 deelnemers MASLD en 108 personen overleden aan levergerelateerde ziekten. De inname van frisdrank (met suiker of zoetstof) was niet gerelateerd aan overlijden maar wel aan de hoeveelheid leververvetting.
MASLD (voorheen bekend als NAFLD ofwel niet-alcoholische leververvetting) gaat gepaard met vetophoping in de lever waardoor na verloop van tijd inflammatie (hepatitis) kan ontstaan en symptomen zoals pijn, vermoeidheid en eetlustverlies.
De onderzoekster (Lihe Liu) geeft aan dat frisdrank met suiker zorgt voor een sterke verhoging van de bloedsuikers en insuline waardoor een toename van lichaamsgewicht en urinezuur ontstaat. Dit leidt tot leververvetting.
Frisdrank met zoetstof heeft een negatief effect op het darmmicrobioom waardoor de levergezondheid negatief wordt beïnvloed en leververvetting kan ontstaan.
De studie laat verder zien dat het risico op leververvetting aanzienlijk daalt als frisdrank wordt vervangen door water. Zo daalde het risico op MASLD bij personen die frisdrank met suiker vervingen door water met 12,8% en bij personen die frisdrank met zoetstof vervingen door water met 15,2%.
Ook al moet meer onderzoek plaatsvinden, toch pleiten de onderzoekers ervoor om de inname van frisdrank te beperken niet alleen vanwege leververvetting maar ook vanwege hart-, nier- en metabole gezondheid. Water is een betere keuze.
Bron: UEG (United European Gastroenterology)
Gerelateerd nieuws: