Frisdrank leidt tot leververvetting

11 september 2020

Zoekt u een gezonder alternatief voor alcohol? Dan is een glas frisdrank niet aan te raden. Alcohol en suikerhoudende frisdranken worden namelijk even sterk geassocieerd met een toename van levervet.

 

Deze week promoveerde Esther Winters-van Eekelen (postdoctoraal onderzoeker op de afdeling Klinische Epidemiologie van het LUMC). Zij promoveerde op haar proefschrift Abating abdominal adiposity: modifiable lifestyle risk factors for visceral and liver fat deposition. In haar onderzoek onderzocht zij de relatie tussen voeding en de opslag van vet in het lichaam.

Uit haar onderzoek blijkt dat het drinken van alcohol en frisdranken met suikers beide leiden tot leververvetting.

Ook blijkt dat bij personen die zich beter aan de Richtlijnen Goede Voeding houden, minder leververvetting optreedt. Verder blijkt dat 100 g extra groente en fruit per dag, samen gaat met minder leververvetting. 100 g zoete snacks per dag, bovenop de gebruikelijke voeding, gaat juist samen met ongeveer 20% meer vet in de lever.

Leververvetting is de belangrijkste oorzaak van chronische leverziekten en verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

Bronnen: Hartstichting / LUMC

 

 

Meer informatie over leververvetting, zie e-book Obesitas.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.