Auto-brouwerij syndroom en voedingsadvies

3 september 2020

Hoeveel patiŽnten zijn er in Nederland met het auto-brouwerij syndroom en welke voedingsadviezen worden gegeven?

 

Op 29 augustus schreven wij het artikel over het auto-brewery syndrome naar aanleiding van het artikel in het AD.

In het najaarsnummer van MAGMA roept Chris Mulder (emeritus-hoogleraar maag-, darm- en leverziekten), MDL-artsen in Nederland op om dit syndroom op de kaart te zetten.

De productie van lichaamseigen alcohol komt bij iedereen voor en hoort bij een normale spijsvertering, maar dan gaat het om minieme hoeveelheden.

Bij mensen met het auto-brouwerij syndroom zijn de alcoholproducerende gisten en bacteriŽn in sterke mate en zeer actief aanwezig, waardoor hoge alcoholniveaus in het bloed kunnen ontstaan.

Maarten Tushuizen uit het LUMC is expert op het gebied van leververvetting door onder andere lichaamseigen alcohol. Hij wil graag verder onderzoek doen op dit gebied en roept daarom in MAGMA op om mogelijke patiŽnten aan te melden.

 

Ken je als diŽtist patiŽnten die mogelijk het auto-brouwerij syndroom hebben?

Voor diŽtisten is dit syndroom ook interessant om te bekijken welk voedingsadvies kan leiden tot een herstel van het darmmicrobioom en in hoeverre endogene alcoholproductie een rol speelt bij het ontstaan van leververvetting.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.