Auto-brewery syndrome

29 augustus 2020

Dronken en toch geen druppel alcohol gedronken. Bekijk de effecten van het auto-brewery syndrome (ofwel het auto brouwerij syndroom).

 

Het auto-brewery syndrome of gut fermentation syndrome is een syndroom waarbij alcohol geproduceerd wordt door de fermentatie door schimmels of bacteriŽn in het maagdarmkanaal.

PatiŽnten met het auto-brewery syndrome presenteren zich met verschijnselen van een alcoholintoxicatie terwijl zij geen alcohol hebben ingenomen maar vaak wel een koolhydraatrijke voeding met veel suikers hebben gebruikt.

De endogene productie van alcohol vindt normaal plaats in kleine hoeveelheden als onderdeel van een normale vertering, maar als deze fermenterende gisten en bacteriŽn gaan overheersen, kunnen extreme alcoholhoeveelheden ontstaan.

Het auto-brewery syndrome komt vaker voor bij patiŽnten met diabetes, obesitas, leververvetting en de ziekte van Crohn, maar kan ook optreden bij gezonde personen. Ook is het beschreven na antibioticagebruik.

Bepaalde gisten en zeldzame bacteriŽn zijn geÔdentificeerd als veroorzaker van het auto-brewery syndrome.

Het auto-brewery syndrome wordt zelden gediagnosticeerd, maar waarschijnlijk is het ondergediagnosticeerd.

De diagnose wordt gesteld door een koolhydraatbelasting met 200 g glucose waarna het alcoholgehalte in het bloed en in de uitademingslucht wordt gemeten na 0, Ĺ, 1, 2, 4, 8, 16 en 24 uur.

Nadat de gisten of bacteriŽn in een kweek zijn vastgesteld kunnen deze medicamenteus worden behandeld (door antischimmelmiddelen of antibiotica).

Het voedingsadvies voor deze patiŽnten bestaat uit een eiwitrijk en laag-koolhydraat dieet totdat de symptomen voorbij zijn. Op de langere termijn is het belangrijk suikerrijke producten te vermijden. Ook het gebruik van probiotica, meer voedingsvezel en een gezonde voeding kan helpen het darmmicrobioom te herstellen.

In het AD van vandaag staat het 'auto-brewery syndrome' beschreven bij een Nederlandse patiŽnt in het artikel Al drinkt Willem niets, zijn alcoholpromillage staat gelijk aan tien glazen bier.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.