Effect van natriuminname op gezondheid hangt samen met eiwitconsumptie

17 februari 2025

Niek Hessels heeft onderzocht hoe natriuminname, eiwitconsumptie en lichaamssamenstelling de gezondheid beïnvloeden. Zijn onderzoek werpt nieuw licht op de U-vormige relatie tussen natriuminname en sterfte.

 

Uit het promotie-onderzoek van Niek Hessels blijkt dat zowel een lage als hoge natriuminname het sterfterisico verhoogt en dat heeft hij nader onderzocht. Op woensdag 19 februari hoopt hij aan de Rijksuniversiteit Groningen te promoveren op zijn proefschrift Sodium & health: beyond blood pressure.

Traditioneel wordt natrium vooral onderzocht in relatie tot bloeddruk, maar Hessels laat zien dat natrium ook een belangrijke rol speelt in osmo- en volumeregulatie. Natrium in het bloed is nauw verbonden met het extracellulair vloeistofvolume, een belangrijk aspect van hydratatie en de zoutbalans, onafhankelijk van bloeddruk.

Hoewel deze inzichten bijdragen aan een beter begrip van de fysiologische effecten van natrium, is er meer onderzoek nodig om plasma natrium als een gepersonaliseerde gezondheidsmarker te gebruiken, stelt de onderzoeker in zijn proefschrift. Opkomende meetmethoden voor het extracellulair vloeistofvolume kunnen in de toekomst mogelijk helpen om een gezondheidsadvies verder te personaliseren.

Hessels toont ook aan dat het verhoogde sterfterisico bij een lage natriuminname niet door natrium alleen wordt verklaard. Het hangt sterk samen met een lage eiwitinname, die vaak duidt op een slechte voedingsstatus. Tegelijkertijd blijkt een hoge eiwitinname geassocieerd met een lager sterfterisico.

Opvallend genoeg consumeert 10% van de mensen, vooral ouderen, minder eiwit dan aanbevolen. Daarnaast blijkt dat mensen met een lage spiermassa en een lage eiwitinname het hoogste sterfterisico hebben. Lichaamssamenstelling, met name spiermassa, voorspelt mortaliteit beter dan de Body Mass Index.

Hessels benadrukt het belang van gepersonaliseerd voedingsadvies dat rekening houdt met de interacties tussen natrium, eiwitten en lichaamssamenstelling, om de gezondheid te verbeteren en het sterfterisico’s te verminderen. In zijn proefschrift onderstreept hij de noodzaak om verder te kijken dan generieke voedingsrichtlijnen voor diverse populaties.

Bron: RUG

 

 

Meer informatie over het belang van een goede natriumbalans, de gevolgen van hypo- en hypernatriëmie en de relatie tussen natrium en andere voedingsadviezen in relatie tot de bloeddruk, zie

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.