In het verleden werd alleen het Hb bepaald bij donoren. Door ook het ferritinegehalte te bepalen en hieraan een strategie te verbinden, is het aantal ijzerdeficiënties bij bloeddonoren verlaagd.
Dit blijkt uit Nederlands onderzoek dat in The Lancet en het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde is gepubliceerd.
In 2020 heeft de WHO (World Health Organization) geadviseerd om naast het Hb-gehalte ook het ferritinegehalte te meten bij bloeddonors.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat de volgende strategie op geleide van de ferritinemetingen leidt tot minder ijzerdeficiënties bij bloeddonoren. Donatie wordt 6 maanden uitgesteld bij donors met een lage ferritinewaarde (≤ 30 µg/l) en 12 maanden bij een ijzerdeficiëntie (ferritine < 15 µg/l).
3 jaar na invoering van dit beleid was het percentage donors met een ijzerdeficiëntie en een laag ferritinegehalte in de groep premenopauzale vrouwen gedaald van 26,4% naar 10,3%, bij postmenopauzale vrouwen van 22,2% naar 4,6% en bij mannen van 24,4% naar 5,4%.
Het nieuwe beleid leidde wel tot minder bloeddonaties. Sanquin doet daarom inmiddels onderzoek naar ferritinegestuurde ijzersuppletie als mogelijk aanvullend beleid naast de ferritinegestuurde donatie-intervallen.
Onduidelijk is of hierbij ook voedingsadviezen worden gegeven om de ijzerinname en de ijzerabsorptie uit voeding te verhogen.
Meer informatie over de invloed van bloeddonaties op de ijzerstatus en adviezen op de ijzerstatus te verhogen, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|