Het RIVM heeft het achtergrondrapport met de inname van vitamines en mineralen van de VCP 2019-2021 uitgebracht. In dit rapport wordt de voedingsstofinname ook vergeleken met eerdere VCP's.
In het rapport Energy and nutrient intake in the Netherlands; Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2019-2021 wordt ingegaan op de hoeveelheid energie en voedingsstoffen die mensen in Nederland binnenkrijgen.
De resultaten van de Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021 van ruim 3.500 kinderen en volwassenen zijn vergeleken met de eerdere Voedselconsumptiepeilingen in 2007-2010 en 2012-2016. Hierbij is onderscheid gemaakt naar verschillende leeftijdsgroepen en geslacht.
Het blijkt dat inwoners van Nederland de laatste jaren gemiddeld minder suiker en zout en meer vezels binnenkrijgen dan bij de vorige peiling in 2012-2016. Wel krijgen mensen nog te veel zout en te weinig vezel binnen. Ook drinken mensen (vooral mannen) minder alcohol. De gevonden ontwikkelingen zijn gunstig voor de gezondheid. Aangezien minder suiker en meer vezel in eten en drinken kan helpen om overgewicht en chronische ziekten te voorkomen. Minder zout is belangrijk voor een goede bloeddruk.
Daarnaast krijgen alle leeftijdsgroepen meer vitamine D binnen. Ouderen in de leeftijd van 70-79 jaar krijgen nog steeds vaak te weinig van deze vitamine binnen. Voor hen is het belangrijk om het advies om vitamine D-supplementen te slikken, beter op te volgen. Genoeg vitamine D in combinatie met voldoende calcium maakt het risico op botbreuken kleiner.
Er zijn nog andere voedingsstoffen die mensen nog veel of weinig binnenkrijgen in vergelijking met de voedingsnormen. Zo krijgen sommige bevolkingsgroepen weinig vitamine A, riboflavine (vitamine B2), vitamine B6, foliumzuur (vitamine B11), vitamine C, calcium en ijzer binnen. Dit verschilt per leeftijdsgroep en geslacht. Als mensen weinig van zo'n voedingstof binnenkrijgen, hoeft dat niet meteen zorgelijk te zijn.
Verder onderzoek, bijvoorbeeld naar hoeveel voedingsstoffen in het lichaam zitten en gezondheidsklachten, is wenselijk om hier meer inzicht in te krijgen en zo nodig maatregelen te kunnen nemen.
Dit geldt ook voor vitamines en mineralen waar mensen veel van binnenkrijgen, zoals magnesium via magnesiumsupplementen.
Bron: RIVM
Deze nieuwe gegevens zijn inmiddels verwerkt in de e-books en e-learning modules over vitamines, mineralen en spoorelementen van VoedingOnline:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|