Wat eet en drinkt Nederland? De achtergrondresultaten van de Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2019-2021 zijn gepubliceerd.
De Nationale Voedselconsumptiepeiling (VCP) 2019-2021 laat zien hoeveel en wat mensen in Nederland eten en drinken. De VCP maakt ook duidelijk of zij de richtlijnen Goede voeding volgen en wat daarin is veranderd sinds de vorige peilingen in 2012-2016 en 2007-2010.
De afgelopen jaren zijn Nederlanders gezonder gaan eten. Dat komt onder andere omdat ze meer plantaardige producten zoals groente, fruit, ongezouten noten en peulvruchten eten. Ook eten ze minder rood en bewerkt vlees en drinken ze minder suikerhoudende dranken. De meeste verbeteringen zijn te zien bij zowel de volwassenen als de kinderen. Verder zijn mensen meer voedingssupplementen gaan gebruiken, zoals vitamine D.
Toch eten de meeste Nederlanders niet volgens de Richtlijnen Goede voeding. Over het algemeen volgen vrouwen, 65-plussers en hoger opgeleiden beter de Richtlijnen voor gezonde voeding dan mannen, jongvolwassenen en lager opgeleiden. Deze richtlijnen zijn de basis voor de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Een gezondere voeding kan helpen om overgewicht en chronische ziekten als hart- en vaatziekten te voorkomen.
Het RIVM bracht het voedingspatroon met ruim 3.500 kinderen en volwassenen in kaart. Met deze gegevens kunnen beleidsmakers en professionals werken aan een gezond en duurzaam voedingspatroon, productinnovatie, voorlichting en onderzoek.
Het rapport The diet of the Dutch. Results of the Dutch National Food Consumption Survey 2019-2021 on food consumption and evaluation with dietary guidelines beschrijft en bediscussieert de onderzoeksmethode en resultaten in detail. Het is bedoeld voor (inter)nationale wetenschappers en professionals. De globale resultaten zijn eerder al gepubliceerd op www.wateetnederland.nl.
De resultaten over hoeveel voedingsstoffen mensen binnenkrijgen verschijnen later in 2023.
Bron: RIVM
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|