Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met long COVID het effectief is om met fermenteerbare voedingsvezels (prebiotica) en probiotica het darmmicrobioom te herstellen en de long COVID klachten te verminderen.
Bij patiënten met long COVID-19 zijn 1 jaar na de besmetting nog veranderingen in het darmmicrobioom zichtbaar. Zo is er sprake van een verminderde bacteriehoeveelheid en bacteriediversiteit en zijn er minder darmbacteriën aanwezig die korte-keten vetzuren produceren.
Uit onderzoek blijkt dat bij patiënten met long COVID-19 het effectief is om met fermenteerbare voedingsvezels (prebiotica) en probiotica het darmmicrobioom te herstellen en de long COVID-19 klachten te verminderen.
In het onderzoek kregen 463 patiënten met long COVID-19 een supplement (met fermenteerbare voedingsvezels en probiotica) of een placebo.
Na 6 maanden waren er in de suppletiegroep significante verbeteringen te zien van long COVID-19 (minder vermoeidheid, geheugenverlies en maagdarmproblemen en een verbetering van het geheugen en het algemeen welbevinden).
Het onderzoek is gepubliceerd in The Lancet Infectious Diseases.
Meer informatie over de verstoring van het darmmicrobioom door een COVID-19 infectie en de effecten van een gezonde voeding met meer voedingsvezel en probiotica in de preventie, behandeling en het herstel van COVID-19, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|